Psycholoog nodig bij Rode Duivels?

De Rode Duivels hebben een sportpsycholoog nodig.
De heftige reactie van Romelu Lukaku na zijn vervanging tijdens België-Rusland zorgde voor een interessant debat in Diabo over het nut van een sportpsycholoog.

Sportpsycholoog is overbodig?

Volgens Philippe Collin hebben de Rode Duivels al twee psychologen ‘van hoog niveau’, namelijk de bondscoach en de kinesist. Psychologen beschikken sinds enkele decennia over een vijfjarige universitaire opleiding van Master. Dat is hem blijkbaar ontgaan? En dat  psychologen, waaronder de sportpsychologen, vaak een bijkomende opleiding postgraduaat volgen ook. De bal is rond, de match duurt 90 minuten, op het eind winnen de Duitsers, en de coach hangt de psycholoog uit. Toch wel een vreemde opvatting van onze voetbalbons. En dit in tijden  van professionele merchandising en medische begeleiding die top is in de wereld.

Duivels gewenst zonder complexen met psycholoog

Ook bondscoach Marc Wilmots zei geen sportpsycholoog in zijn staf te willen. In tegenstelling tot een aantal van zijn collega’s in Brazilië. Nochtans lijken zijn  spelers hem op de grasmat bij deze ongelijk te geven. De Rode Duivels speelden verkrampt. Gebukt als zij waren onder de loodzware druk van alle verwachtingen die de voetbalbond al twee jaar lang zelf creëert. Invallers Origi en Mertens gingen vol voor hun kansen- niks te verliezen. En zij slaagden er ook even in om  de schwung in de ploeg te brengen. Het zijn nu net deze voetballers (Januzai is er zo ook één, dat zien we hopelijk straks), die de meest complexloze spelers zijn. Een goeie bank noemt men dat.  Of een slechte basisopstelling.

In Diabo leek Jan – dom is ook lekker- Mulder zich klaar te maken om te scoren met een partijtje psycholoog-bashing. Maar trainer en oud-Rode Duivel Lorenzo Staelens ontfutselde hem die bal. Door over zijn eigen goede ervaringen met zijn teampsycholoog te praten.

Sportpsycholoog nodig bij de Rode Duivels?

Diabo denkt anders over sportpsycholoog

Opmerkelijk is dat in het daaropvolgend debat niet alleen gesproken werd over de klassieke taken van een voetbalpsycholoog. Met name superviseren van de trainer, de communicatie bevorderen binnen de ploeg, crisissituaties oplossen enzovoort.

Psycholoog als psychotherapeut van de Duivels

Maar dat  ook het nut van de psycholoog als psychotherapeut werd benadrukt in Diabo. Waarbij  spelers kunnen praten met de psycholoog over bijvoorbeeld hun familie of eigen verleden. Zonder dat de coach of hun ploeg de inhoud van dit gesprek kent. Met andere woorden: trainer Staelens maakte daar een opening naar de rol van een klinisch psycholoog-psychotherapeut in een voetbalclub.

Iets dat we enkel kunnen aanmoedigen. Wie weet geraakt Suarez zo nog van zijn bijten af.


Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *