Eetstoornis Behandeling

Eten is het eerste dat wij doen na onze geboorte. Gevoed worden is ook het eerste dat ons verbindt met een ander mens, meestal met ons moeder. Eten is levensnoodzakelijk, zonder eten gaan we dood. Problemen met eten zijn ook daarom meestal zeer ingrijpend en hardnekkig. Eetstoornis behandeling vereist ervaring en kennis.

Eetproblemen behandelen als vak

De behandeling van jouw eetproblemen kan hier in onze Praktijk door middel van psychotherapie. Ikzelf werk al 30 jaar met jongeren en volwassenen met eetproblemen. 18 jaar ervan werkte ik ook in een gespecialiseerd ziekenhuis met jongeren met eetstoornissen. Hieronder vind je heel veel informatie over eetproblemen en de behandeling ervan.

Wat is een eetstoornis?

Eetstoornissen, eetproblemen of gewichtsproblemen? Deze termen, zoals een eetstoornis behandeling of een eetprobleem oplossen, worden vaak met elkaar verward. Wat is het verschil tussen anorexia, boulemie, binge eten of obesitas? Kan een eetstoornis behandeling dit veranderen?

Psycholoog-JoVo helpt u klaarheid te brengen in uw eetprobleem.

Eetstoornissen symptomen kent u via een eetstoornis test en een eetstoornisbehandeling.
Voor eetstoornis behandeling kunt u terecht bij een psycholoog met 30 jaar ervaring.

[maxbutton id=”1″]

Maar eerst leg ik uit hoe je een eetprobleem misschien kunt voorkomen.

Vier tips om eetstoornis behandeling te vermijden

Volle granen

Kies voor de volle granen haver, volkoren, spelt, gerst, rogge, kamut, eenkorn in brood en pasta. En voor de glutenvrije ‘granen’ quinoa, volle rijst, boekweit, gierst…

Natuurlijke suikers

Vermijd elk gebruik van slechte suikers door bijvoorbeeld frisdrank, cornflakes, snoep, patisserie niet te kopen. Koop evenmin bereide gerechten als pizza of lasagne in de supermarkt want die zit vol slechte suiker. Maak die zelf.

Ga voor niet geraffineerde, natuurlijke suikers zoals ahornsiroop (het sap van de Canadese Esdoorn), berkensuiker en kokosbloemsuiker. Alsook koud geslingerde biologische honing, graanstroop, fruit.

Omdat ook fruit fructose bevat eet je niet meer dan twee of drie stukken fruit per dag . Vooral bessen zijn daarbij interessant omdat ze minder fructose en meer nutriënten bevatten. Vers appelsap ook, met zijn sterke anti-oxidante werking (fisetine).

Beperk uw verbruik van melkproducten.

Gezonde oliën en rauwe honing

Olie

Koop koudgeperste (is iets anders dan ‘eerste persing’) olie van olijven, noten, lijnzaad, avocado, sesam enzovoort.

Boter

Bak, braad en smeer met ‘goeie’ grasboter (boter uit een papiertje, van koeien die op de wei staan). Vergeet voorgoed alle margarines en andere bewerkte boter zoals ‘smeerboter’ en ‘bakboter’.

Honing

En zoek de rauwe honing, die rechtstreeks vanuit de honingraten in de winkelrekken terecht komt. Zonder ongezonde bewerkingen.

Groene groenten, witte groenten en rode groenten

Groenten zijn de beste bron van koolhydraten omwille van de vele vezels, hun nutriënten (vitaminen, mineralen, antioxidanten,…), het lage fructose gehalte.

Aardappelen zijn best gekookt en de dag nadien koud geserveerd. Of kies voor zoete aardappel.

Bijzonder interessant zijn alle groenten uit de kolenfamilie (broccoli, kool, spruiten, bloemkool, raap, radijs, rammenas,…), en alle soorten uien.

Biologische voeding is gezond voor lichaam en natuur!

Wat men ook leest in de media, toch is de biologische landbouw beter voor het milieu, heeft deze meer respect voor de dieren.

Bio betekent natuurvriendelijk kweken van gewassen. Met meer nuttige voedingsstoffen, meer antioxidanten, meer secundaire plantenstoffen. Bio bevat nauwelijks synthetische verdelgingsmiddelen, geen cadmium.

Gezonde, biologische voeding voorkomt dikwijls eetstoornissen en maakt eetstoornis behandeling vaak overbodig.

En het smaakt gewoon veel beter.

[maxbutton id=”1″]

Obesitas – Eetstoornis behandeling

Het is belangrijk om obesitas te behandelen bij kinderen en adolescenten. Obesitas verhoogt ook het risico op ziektes zoals latere hart- en vaatziekten.

Eetstoornis behandeling van eetstoornissen als boulemie is een eetstoornis test bij behandeling van een eetstoornis.
Obesitas is de meest voorkomende van de eetstoornissen.

Ook leidt een eetprobleem soms tot andere eetstoornissen zoals boulimia nervosa. Obesitas veroorzaakt veel praktisch ongemak : kledij en badpak passen niet, ruzies thuis over eten, …

Obese kinderen hebben vaak last van pesters. Leeftijdsgenoten beschouwen hen vaak als zwak, vies, dom, leugenachtig, lui, lelijk, met weinig zelfcontrole en weinig vriendjes.Dit zorgt voor angst, eenzaamheid en depressiviteit. Obese jongens ervaren minder problemen dan obese meisjes.

Typische psychische problemen bij obesitas zijn: minderwaardigheid, negatief lichaamsbeeld, schuld- en schaamtegevoelens.

Boulimie – Eetstoornis behandeling

Eetbuien overwinnen is veel moeilijker dan de omgeving van de patiënt denkt. Mensen met deze eetstoornis schrokken op hun eentje, zonder honger, en hebben na afloop gevoelens van schuld en schaamte.

Mensen met de eetstoornis boulimie (boulimia nervosa) geven nadien over of gebruiken laxeermiddelen. De eetstoornis eetbuien komt voor bij 1% tot 2% van de volwassen bevolking. Vooral jongvolwassenen worstelen met eetbuien.

[maxbutton name=”MAAK ZELF AFSPRAAK”]

Anorexia Nervosa en Eetstoornis behandeling

Eetstoornissen: jongeren met anorexia jongeren willen niet eten omdat ze zich te dik voelen. Ook al weten ze ergens dat dit niet zo is. Na langere tijd hongeren verdwijnt hun eetlust.

Van alle eetstoornissen is anorexia nervosa dé eetstoornis test voor eetstoornis behandeling en zijn eetstoornis symptomen.
Anorexia nervosa uit zich in zeer duidelijke eetstoornis symptomen.

Anorexia nervosa behandelen is moeilijk. Bij de patiënt ontbreekt vaak enig gevoel van ziek zijn. Anorexia is daardoor een gevaarlijke ziekte:

 • 57% zoekt geen hulp (arts, psycholoog)
 • echter 5% tot 10% van de patiënten sterft aan de gevolgen of door zelfmoord

Eetstoornis behandeling om anorexia herkennen

Bekijk 10 vaak voorkomende kenmerken van anorexia:

 • Extreem mager, gewichtsverlies.
 • Met soms obstipatie, koudegevoel.
 • Bovendien een droge huid, haaruitval, huidafwijkingen
 • En vaak gepaard met algemene uitputting.
 • Tevens een verstoorde menstruatie, impotentie bij jongens.
 • Ook bloedarmoede, lage hartslag, lage bloeddruk, ontbreken van koorts bij infecties.
 • Naast hyperactiviteit, overdreven bewegen of sporten.
 • En ook perfectionisme en faalangst, negatief zelfbeeld .
 • Tenslotte leidt dit soms tot depressie, angst- en persoonlijkheidsstoornissen.

Eetstoornissen: test

Met enkele gesprekken bij de psycholoog en zorgvuldige opvolging door een diëtist en uw arts kan via een eetstoornis behandeling met psychologisch problemen soms vroegtijdig opgelost worden.

In andere gevallen zal een intensieve en langdurige psychotherapie noodzakelijk zijn om onderliggende psychologische problemen te bespreken. Intense samenwerking met het betrokken gezin is meestal nodig.

Eetstoornis behandeling met psychologisch problemen

U probeerde ongeveer alles om van uw eetproblemen af te geraken. Toch lukt het u niet! Een eetstoornissen zijn taaie psychologisch problemen. En een eetstoornis behandeling met psychologische problemen is niet gemakkelijk.

Eetproblemen vragen soms een intensieve psychotherapeutische behandeling.

“Eetstoornissen behandeling, deed ik 18 jaar lang in een gespecialiseerd ziekenhuis als psychotherapeut. Een eetprobleem aanpakken vereist veel kennis en ervaring van de psychotherapeut. En veel doorzettingsvermogen van de patiënt.” -Jan Schrans

Eetstoornis behandeling met psychologisch problemen?

 • Bij abnormaal eetgedrag
 • Met veel eten in te korte tijd,
 • Eten dat gevolgd wordt door overgeven
 • Ofwel extreem weinig eten
 • En dit bij een uiterst negatief lichaamsbeeld,
 • of met extreme moeilijkheden om eigen gewicht te verliezen.

Uw eetstoornis overwinnen lukt u niet alleen,
maak een afspraak voor een behandeling
De diepere oorzaken aanpakken kan.

Is een opname bij een eetstoornis nodig?

Wanneer het gewicht onder een kritische drempel is gedaald (BMI <14.5) wordt de ziekte levensbedreigend en is een ziekenhuisopname vaak onvermijdelijk in een gespecialiseerde kliniek (bv eetstoornissen U.Z. Gent).

Psycholoog Jan Schrans heeft 18 jaar ervaring met behandeling van eetstoornissen in een gespecialiseerde kliniek. Vermijd een (her-) opname.

[maxbutton id=”1″]

Gezond eten als therapie, zonder suiker

Eetstoornis behandeling is een eetstoornis test voor het verminderen van suiker als de voornaamste eetstoornissen oorzaken.
Eetstoornissen: oorzaken ervan vindt men meestal in het verbruik van suiker.

Eetproblemen voorkomen: kiezen voor de juiste voeding

Gezond eten is de beste therapie om gezond te blijven en om eetproblemen te voorkomen.

Wij zijn onafhankelijk van en kritisch voor Big Pharma. Net als voor de wetenschappelijk soms slecht onderbouwde voeding –en gezondheidsindustrie, en voor de problemen in de industriële landbouw en veeteelt.

Hierna geven we een eerste  inleiding over suikers, zonder te technisch of te eenvoudig te worden.

Eetstoornis behandeling met psychologisch problemen: leve de calorieën!

De eerste kritiek op de gezondheid- en voedingsindustrie is hun eenzijdige nadruk op de hoeveelheid die men eet (‘teveel calorieën!’). In plaats van op de kwaliteit ervan (de juiste voeding).

Groenten en volle granen bevatten bijvoorbeeld evenveel calorieën als geraffineerde suikers. Maar hun effect op de gezondheid is zoals bekend helemaal verschillend.

Suiker

Suiker kent u best als de sneeuwwitte klontjes uit Tienen die u in de koffie doet. De algemene term voor suikers zijn koolhydraten.

Belangrijk bij gezonde suikers zijn de glycemische index ervan (hoe snel de suikers de glucosespiegel doen verhogen in het bloed), de antioxidante werking (beschermt ons tegen luchtvervuiling, ontstekingen, ouder worden,…) en de bijhorende nutriënten (vitamines, mineralen,metalen,…) die ze bevatten.

Soorten suikers

Koolhydraten bestaan uit ketens van glucose, fructose en/of galactose. Er bestaan complexe koolhydraten (in granen, groenten, aardappelen, noten,…) die vooral uit ketens van glucose bestaan en niet zoet zijn (!).

Middellange koolhydraten zijn ketens van fructose (in groenten, bonen, granen,…), zijn zwak zoet en zeer belangrijk voor onze darmen.

Korte koolhydraten bestaan uit ketens van glucose , fructose en/of galactose.Deze laatste zijn zoet van smaak en vooral de fructose is hierin ongezond.

Gezonde en gevaarlijke suikers

Eerder dan de hoeveelheid suiker die men verorbert is het de kwaliteit van de suiker die belangrijk is. 

Een studie van het Westerse raffinageproces van graan maakt dit ook duidelijk: elke graankorrel wordt ontdaan van zijn kiem en zemel tot enkel nog een leeg meellichaam, een letterlijk wit product overblijft: hoge glycemische index, geen nutriënten of antioxidanten, geen vezels.

Deze letterlijk gebakken lucht kunt u eten onder de vorm van wit brood, bruin brood, witte rijst, koek en gebak, donuts, baguettes, sandwiches.

Suiker= energiebron

Wat is het belang van nutriënten?

Ons lichaam werkt als een klassieke verbrandingsmotor.
Met brandstof onder de vorm van glucose die door verbranding in onze lichaamscellen het lichaam van energie voorziet. Daarbij zijn ook de vermelde nutriënten nodig (Vit B, magnesium, metalen,…) die de verbranding mogelijk maken na toevoeging van zuurstof.

Wat gebeurt er nu als de suikers geraffineerd worden? Na raffinage blijft enkel de glucose over, geen nutriënten. Om te kunnen verbranden worden de ontbrekende nutriënten ‘gestolen’ uit het eigen lichaam. Om dus samen met zuurstof en glucose het verbrandingsproces mogelijk te maken in de cellen van ons lichaam. 

Geraffineerde suikers eten is dus roofbouw plegen op het eigen lichaam.

De zoetheid van suiker

Er zijn nog problemen met geraffineerde suikers. Het eten van suikers met een hoge glycemische index veroorzaakt bloedsuikerpieken. Dit wordt deels tegengehouden door bètaglucanen. Dat zijn bepaalde vezels.

U had ondertussen al begrepen dat raffinage ook deze vezels verwijdert uit onze voeding. Deze pieken zorgen voor een verhoogde productie van insuline door de pancreas die na jarenlang overgebruik van geraffineerde suiker leidt tot uitputting van de pancreas met hyperglycemie en hypoglycemie tot gevolg.

Weinig gekend (en vaak ontkend) is dat niet vet maar vooral suiker verantwoordelijk is voor hogere cholesterol in het bloed. En dat in dezelfde lijn niet zout maar suiker de belangrijkste oorzaak van hoge bloeddruk is. Dit kan uiteindelijk ook leiden tot uitputting van de bijnieren.

Vezels in voeding

Door raffinage verdwijnen ook de vezels uit onze voeding.Ook dit heeft nefaste gevolgen voor onze gezondheid.

In een volgende blog gaan we verder in op deze desastreuze gevolgen van ongezonde voeding op het lichaam, zowel op korte als op lange termijn.

Eetstoornis behandeling met psychologisch problemen

Suiker als eetstoornis

Wat is goede voeding?

Gezonde voeding als behandeling tegen eetstoornissen? Hoe dan ook, gezonde voeding kan een bijdrage leveren in het vermijden van de zogenaamde Westerse beschavingsziektes.

Zoals auto-immuunziekten (CVS, Crohn, MS,ALS), kanker, hart- en vaatziektes, ADHD en ADD, fibromyalgie,
Met name volkoren granen (mét kiem en vezels) en natuurlijke suikers (mét nutriënten). Liefst biologische groenten en voldoende biologisch fruit.

Impact op het lichaam van verkeerde koolhydraten

Langdurig gebruik van geraffineerd suiker

Er is ondertussen al enig wetenschappelijk onderzoek verricht naar dit onderwerp. Dit toont aan dat korte, geraffineerde suikers zeer ongezond zijn. En op langere termijn veroorzaken zij allerlei ziektes.

Gezonde natuurlijke suikers

Slecht suiker is gevaarlijker dan zout en vetten. De voedingsindustrie benadrukt dat (geraffineerde) suikers evenveel calorieën bevatten als groenten en fruit.

Maar in tegenstelling tot geraffineerde suikers bevatten deze natuurlijke suikers nog alle nutriënten (o.a. verbranding=energie, vitamines en mineralen), brengen ze anti-oxidanten aan en hebben ze meestal een lage glycemische index.

Gerafineerd ongezond suiker

Geraffineerd suiker zorgt voor hoge bloedsuikerspiegels die de pancreas belasten (bv diabetes type 2) en de bloeddruk en cholesterol doen stijgen, nog meer dan zout of vet dat doen (bv hart- en vaatproblemen)!. Met ook overgewicht tot gevolg.

Overgewicht leidt vaak op zijn beurt tot andere problemen, zoals vetlever, kanker, hart -en bloedvatenproblemen.
Een hoge bloedsuikerspiegel kan leiden suikerverslaving, tot uitputting van de bijnieren (vermoeidheid, stress), aantasting van de tanden etc.

Langdurige gevolgen van suikerinname zijn ook slechte spijsvertering met maag- en darmproblemen, men wordt sneller ziek, suikerziekte, zwak beendergestel. Suiker zorgt ook voor een snellere aftakeling van organen zoals de ogen (cataract), hart, hersenen (bv Alzheimer of Parkinson), snelle veroudering van de huid.

Fructose als sluipend vergif

Minder gekend is de truc van de voedingsindustrie met fructose. Fructose is zoeter en bevat minder calorieën (lagere glycemische index). Beter dus bij obesitas en diabetes? Noops! Geraffineerde fructose is een nutriëntenrover die hart-en vaatziektes veroorzaakt, lever -en darmproblemen geeft, doet verouderen enz. Fructose zorgt niet voor een verzadigingsgevoel waardoor teveel gegeten wordt.

Langdurig gebruik van geraffineerde granen in de voeding

Geraffineerde graan (witmeel) is ontdaan van vezel en kiem. Vezels zorgen voor tragere vrijstelling van suikers en remmen de opname van cholesterol in het bloed. Ze zorgen voor een betere darmwerking en stoelgang. Witmeel (wit en lichtbruin brood, sandwiches etc) verstoren de darmflora, kunnen aambeien en darm uitstulpingen veroorzaken of darmkanker. Ook de immuniteit kan op termijn verlagen.

Vezels zorgen ook voor een tragere vrijstelling van suikers. Gebrek aan vezels doet de bloedsuikerspiegel dus rapper oplopen met overeten en vetzucht als gevolg. Vezels vermijden ook overmatig maagzuur dat voor maagklachten en maagzweren zorgt. Vezels reinigen ook het gebit waardoor men beter beschermt is tegen aantasting van het tandglazuur.

[maxbutton id=”1″]

Zoetstof als eetprobleem

Verbijstering, ongeloof, kwaadheid. Het is moeilijk om het juiste gevoel te verwoorden bij de gevolgen van het vergif dat de voedingsindustrie produceert en verkoopt als ‘zoetstof’.

Zoetstof is vaak aanleiding tot gezondheidsproblemen en eetstoornissen of eetproblemen.
Zoetstof vormt een weinig gekend en onrustwekkend eetprobleem.


Dit is een suikervervanger die ons eten of (fris-) drank ‘light’ of ‘zero’ maakt.

Een gevaarlijk probleem: zoetstof


De voedingsindustrie vertelt graag dat zoetstoffen gezonder zijn dan suiker omdat ze geen calorieën bevatten. Niets is minder waar. De wetenschap leert ons dat in onze voeding zoetstof een gevaarlijk eetprobleem is. Eetstoornis behandeling met psychologisch problemen kan veroorzaakt worden door zoetstof.


We leggen u de wetenschap uit achter dit gevaarlijk chemisch spul in onze dagelijkse kost.

Zoetstof in voeding: een sluipend gif

Een vaak gebruikte zoetstof is aspartaam.

Een dagelijkse dosis van het basisbestanddeel aspartaam in zoetstof werd getest op ratten. Men deelde de dagelijkse dosis toegediende aspartaam (waarbij ratten net niet dood gingen) door 100 en men kwam uit op 40 mg/kg/dag. Dit is nu nog steeds de bovengrens voor gebruik door de mens, ondanks nieuw en verontrustend onderzoek.

Men vergat te vragen aan de ratten of ze er depressief van werden of dat ze er migraine door kregen. Bovendien bleek jaren later uit (betrouwbaar) onderzoek dat ratten lichamelijk beter (tot zes keer beter) beschermd zijn tegen aspartaam dan de mens. En dat aspartaam kankerverwekkend is bij ratten vanaf 20 mg/kg/dag.

Wetenschappelijke bevindingen van gebruik van zoetstof

Synthetische zoetstoffen zijn volledig lichaamsvreemde chemische verbindingen.
De zoetstof aspartaam, een afsplitsing van brandalcohol (giftig), wordt omgezet tot mierezuur (giftig) en ‘sterk water’ (kankerverwekkend, giftig).
Aspartaam bevat o.a. asparaginezuur.

Het bevat ook feylalanine. Bij verhitting van aspartaam (in de koffie bijvoorbeeld) ontstaat diketopiperazine. Aspartaam zorgt ook voor een hogere afscheiding van incretines.

Eetstoornissen door zoetstof bij de mens

Asparaginezuur zet de hersencellen in overdrive (risico op migraine, epileptische toevallen, hyperactiviteit). Feylalanine verstoort de balans tussen de neurotransmitters in de hersenen (risico op depressiviteit/angst/stemmingswisselingen). Diketopiperazine zou kunnen hersen-en baarmoedertumoren veroorzaken, het zou ook een slechte invloed hebben op de darmflora, en het zou gevaarlijk kunnen zijn voor de foetus. Incretines hebben invloed op de insulinespiegel. Zoetstof wordt vaak aanbevolen bij mensen met diabetes maar het verhoogt integendeel de insulinespiegels!

Onderzoek naar zoetstof eetproblemen bij mensen

Zeer omvangrijk (bv 260.000 mensen) en zeer langdurig (bv 22 jaar opvolgen) betrouwbaar wetenschappelijk onderzoek toont o.a. 30% meer kans op lymfekanker en beenmergkanker bij mannen die 1 of meer light frisdranken drinken per dag.

Andere studies toonden bij regelmatig drinken van light frisdranken 2.9 keer meer kans op dementie. Drie keer meer kans op een beroerte, 48% meer kans op hart -en vaatziektes bij het drinken van frisdrank. 31% meer kans ook op depressiviteit dan bij het drinken van gesuikerde frisdrank. Dubbel zoveel kans op suikerziekte.

Verder ziet men bij gebruik van light frisdrank een afname van de nierfunctie met 30%. En is er bij 1 frisdrank light per dag 38% groter risico op vroeggeboorte. Er zijn zeer duidelijk aanwijzingen dat men dikker wordt door aspartaam.

Onderzoek door de voedingsindustrie en onafhankelijk onderzoek

100 % van de onderzoeken die betaald worden door de voedingsindustrie vinden Aspartaam veilig. 92 % van de onafhankelijke wetenschappelijke studies vinden klachten en aandoeningen geassocieerd met aspartaamgebruik.

Deze onderzoeken vinden o.a. verbanden met  neurodegeneratieve ziektes zoals MS, dementie en Parkinson. Maar ook epilepsie, autisme, migraine, ADHD. Verder ook depressiviteit en stemmingsstoornissen. Diabetes en metabool syndroom. Hart -en vaatziektes, oogaandoeningen, problemen tijdens de zwangerschap en bij borstvoeding, lever -en nierziektes. Ook fibromyalgie, C.V.S. e.a.

De wetenschap leert ons dat in onze voeding zoetstof een gevaarlijk eetprobleem is. Vermoedelijk zijn er vele duizenden mensen met een aspartaam vergiftiging.

[maxbutton id=”1″]

Vetten als eetprobleem

In 1953 werden vetten een eetprobleem.Toen een vervalst onderzoek* iets geheel ten onrechte beweerde.

Eetstoornissen zoals obesitas ontstonden om eetstoornis symptomen te bestrijden met een niet noodzakelijke eetstoornis behandeling.
Vetten werden een eetprobleem en dat leidde tot eetstoornissen door een vervalst onderzoek.

Namelijk dat er een verband is tussen het eten van verzadigde vetten en hart -en bloedvatenproblemen. De rol van geraffineerd suiker en witmeel producten in onze voeding werd daarbij niet in rekening gebracht. Nog steeds maakt de voedingsindustrie winsten met behulp van deze oude leugen.

De voedingsindustrie verspreidt sindsdien de verkeerde boodschap, die luidt: verzadigde vetten zijn ongezond, onverzadigde vetten zijn gezond. Dat is pertinent onjuist: ons lichaam heeft zowel verzadigde als onverzadigde vetten van goede kwaliteit nodig.

Zelfs integendeel, verzadigde vetten verdragen beter verhitting en ze beschermen veel beter tegen oxidatie dan onverzadigde vetten! Moedermelk bijvoorbeeld bestaat uit ongeveer de helft aan verzadigd vet… En volkeren die veel verzadigd vet eten kennen nauwelijks hart -en vaatziektes.

De voordelen van verzadigde vetten

Verzadigde vetten zijn nodig voor de celmembranen, ze zijn een efficiëntere energiebron, ze spelen een cruciale rol bij de immuniteit van ons lichaam. Belangrijk zijn verzadigde vetten ook bij de werking van onze zenuwen, bij de opbouw van onze botten, en voor een goede werking van onze longen en nieren.

Het zijn integendeel voor driekwart onverzadigde vetten die onze slagaders verstoppen. Verzadigde vetten doen de zogenaamde ‘hartinfarct-cholesterol’ dalen en ze verminderen het risico op hartader verkalking!

Dat klinkt voor u als vloeken in de kerk? Dan nemen we eventjes de voedingsindustrie onder de loep.

Voedingsindustrie verdient aan ongezonde oliën en margarines

De voedingsindustrie besprong het vermelde onderzoek zoals een hongerige wolf een vet konijn . Waarom? Nogal wiedes. Omdat er veel geld mee te verdienen valt. Elke keuterboer met een drachtige koe kan op ambachtelijke wijze van witte melk ‘goeie’ vaste gele boter maken. Daar valt dus niks mee te verdienen.

Met de slogan ‘verzadigd vet is ongezond’ wordt nog steeds massaal reclame gemaakt voor geraffineerd onverzadigd vet.

Eetstoornis behandeling met psychologisch problemen

Onverzadigde vetten echter zijn overwegend plantaardige vloeibare, donkerkleurige oliën. Om daarvan vaste gele smeer -en bakboter of margarine te maken (die lijkt op echte boter!) is een ingewikkeld, duur en vooral zeer ongezond raffinageproces nodig.

Dat behelst gebruik van giftige solventen, alsook persen, bleken, ontgeuren en ontkleuren bij hoge temperatuur, verwijderen van de natuurlijke bittere bijsmaak, wassen en gommen, toevoegen van synthetische antioxidanten. Het verharden van deze bewerkte vloeibare onverzadigde oliën tot vaste (smeer-) boter doet transvetten ontstaan.

En deze zorgen voor meer ontstekingsziektes.  Zoals hart en vaatziekten, kanker, diabetes, obesitas, artrose, oogproblemen, ADD

Maar er is meer aan de hand.

Vet en olie als eetprobleem door teveel omega 6

Bij de beschreven raffinage gaan antioxidanten, vitamines en mineralen verloren en gebeuren er giftige bewerkingen en toevoegingen.

Maar algemeen zorgt de nadruk op het eten van onverzadigde omega 6 olie (o.a. arachideolie, maïsolie, sojaolie, zonnebloemolie, frituurolie, margarines, bakboter,…) in onze voeding voor een disbalans. Een scheve balans tussen omega 6 vetzuren en omega 3 vetzuren.

Toen we nog leefden van de jacht en visvangst was die balans 1-1. Eén omega 3 voor één omega 6. Ongezond wordt het vanaf één omega 3 versus vier omega 6. Momenteel zitten we aan een verhouding 1-17. In U.S.A. is dat 1-25.

Samen met het overdadig gebruik van geraffineerde suikers is het vervangen van verzadigd vet en ‘goede’ boter door vooral omega 6 de hoofdoorzaak van deze Westerse ontstekingsziektes. Vetten werden een eetprobleem onder het valse voorwendsel van gezonder eten.

Het wordt al helemaal cynisch nu men aan die ongezonde margarines en bakboter ook nog eens omega 3 en antioxidanten toevoegt. Eetstoornis behandeling met psychologisch problemen kan soms verholpen worden door gezonde voeding.

*Keys, A. (1953) Atherosclerosis: a problem in newer public health. Journal of Mt Sinai Hospital. July-Aug; 20 (2), 118–139. Over het gevaar van vetten.
**Voeding als eerste medicijn, Dr Geert Verhelst, Reliantie Instituut vzw, te Gent op 08/02/2019

[maxbutton id=”1″]