Afspraak voor ADHD|ADD

Klik op één van de onderstaande blauwe knoppen om zelf een afspraak onderzoek ADHD|ADD vast te leggen in onze agenda:

Maak afspraak voor een AD(H)D onderzoek Videocall - in Nokere - in Geraardsbergen

Koop hier uw doe-het-zelf-pakket AD(H)D Behandelprogramma

Onze adresgegevens zijn:

Waregemsestraat 80
9771 Nokere-Kruisem

(Let op met GPS die vaak Waregemsesteenweg aanduidt!)

en

Zikastraat 126 (de Praktijk bevindt zich ietsje naar beneden voorbij de brievenbus)

Moerbeke-Geraardsbergen

(Parkeren op de hoek van Dokter Derolaan, niet in de Zikastraat!)

Tarief

Tarief 300 euro incl *(sinds 1 mei 2023): Diagnosestelling ADHD Volwassenen , attesten, verslagen, overleg en info nadien per mail inbegrepen. Ook het online behandelprogramma is inbegrepen (sinds 21/2/22)

Tarief 400 euro incl*.: ADHD Diagnosis Adults with certificates, report and feedback

Tarief 100 euro incl*: Online behandelpakket ADHD Volwassenen met drie Webinars (50′ gratis, 42′ en 28′) en twee aankooplijsten om zelf uw behandeling thuis te starten en vol te houden. Dit programma is gratis voor mensen die gediagnosticeerd werden in deze Praktijk met AD(H)D.

*Bij te laat of niet afgezegde afspraken wordt automatisch een verbrekingsvergoeding aangerekend van 70 euro.

jan.schrans@gmail.com

Ervaring en opleiding van onze psychologen:

Onze opleiding master klinische Psychologie volgden wij aan Universiteit Gent. Daarna deden wij bijkomende opleidingen psychotherapie.

Klinisch psycholoog Jan Schrans

Klinisch Psycholoog Jan Schrans

Mijn naam is Jan Schrans, ik ben klinisch psycholoog en psychotherapeut sinds 1988.

Erkend als:

EersteLijns Psycholoog (ELP)
Gespecialiseerde Psychologische Zorg (GPZ)

Via de blauwe knop kunt u een afspraak maken bij mij (voor AD(H)D onderzoek, en dit zowel via viedeocall als ter plaatse te Nokere-Kruisem of te Moerbeke-Geraardsbergen.

lees meer

Ruime ervaring

Ik studeerde af als Master Klinisch Psycholoog in 1988 en specialiseerde me in het onderzoek en de behandeling van ADHD en ADD sinds 2012. Daarvoor werkte ik 18 jaar in een psychiatrisch ziekenhuis met jongeren en volwassenen met ernstige tot zeer ernstige psychische problemen. Ik ken daardoor vele psychologische problemen zeer goed. Sinds 2001 heb ik ook mijn eigen privé Psychologenpraktijk Jovo.

Zoals wel meer psychologen volgde ik verschillende langdurige opleidingen psychotherapie. Maar ik merkte tijdens al die jaren in de praktijk dat een aantal patiënten weinig geholpen werden met mijn psychotherapie. Zonder dat ik precies wist waarom. Dat gebeurt ook bij mijn collega’s.

ADD bij volwassenen, een goed bewaard geheim

In 2012 werd het me duidelijk dat de meeste van deze moeilijk te behandelen patiënten ADD hadden. ADD is hetzelfde als ADHD maar dan zonder de typische overbeweeglijkheid en impulsiviteit. Anders gezegd, mensen met ADD klachten zijn vooral zeer onoplettend: stil, braaf en verstrooid. Verder vindt u de kenmerken van ADD.

Opleiding klinisch psycholoog in psychologenpraktijk JoVo

Licentiaat (master) klinische en ontwikkelingspsychologie (onderscheiding) aan Universiteit Gent sinds 1988.

Opleiding Psychotherapie

Bijkomende driejarige opleiding psychotherapie, richting gezinstherapie aan het Leuvens Instituut voor Systeem georiënteerde Therapieën. Tevens specialisatie Psychodrama aan Universiteit Gent, postgraduaat.

Jan Schrans was gastdocent psychotherapie/psychodrama met jongeren aan Universiteit Gent, Faculteit psychologie, aan Vakgroep Ontwikkelingspsychologie en aan Vakgroep Orthopedagogie.

Beroepsvereniging

Bijkomende opleiding resulteerde in een erkenning als participant in de Belgische School voor Psychoanalyse (www.bsp-ebp.be) 2004-2018. Verder is Jan Schrans lid van de Vlaamse Vereniging voor Klinisch Psychologen (www.vvkp.be) en de Belgische Federatie voor Psychologen (www.bfp-fbp.be). 34 jaar ervaring ondertussen met jongeren & volwassenen in de meest uiteenlopende problemen.

Psychotherapie met jongeren

Bovendien heeft hij veel ervaring in het behandelen van jongeren. Hij werkte 18 jaar op de jeugdafdeling van een psychiatrisch ziekenhuis.

Zijn specialiteiten zijn o.a. eetproblemen, ADD en ADHD bij jongeren, psychose en autisme bij tieners.

Psychiatrie

Van 1992 tot 2010 werkt hij in een gespecialiseerd ziekenhuis te Pittem  als klinisch psycholoog en psychotherapeut.

Naast de meer courante klachten en problemen heeft hij ook achttien jaar ervaring met jongeren en volwassenen met zeer ernstige problemen (anorexia, zelfmoord, autisme, automutilatie, psychose,…).

Tevens kan hij daardoor beter inschatten of een psychotherapie dan wel een opname in een ziekenhuis nodig is.

Diagnose en behandeling van ADD volwassenen

Door mijn jarenlange ervaring in het multidisciplinair team van het ziekenhuis kon ik patiënten met ADD vlug detecteren. Na het diagnostisch testonderzoek stuurde ik een verslag naar de huisarts en deze gaf hun dan medicatie. Daarmee was het probleem vaak opgelost.

Maar vele van deze patiënten keerden terug omdat ze teveel last kregen van de medicatie en de bijwerkingen ervan. Of omdat ze ongerust waren over de gevolgen van het langdurig nemen van medicatie voor ADHD en ADD. In 2016 ontwikkelden we een behandelprogramma voor volwassenen met ADD zonder medicatie.

Sinds 2016 specialiseerde Jan Schrans zich steeds meer in diagnostiek en behandeling van ADD bij volwassenen.

Koop hier uw doe-het-zelf-pakket AD(H)D Behandelprogramma

Maak afspraak voor een AD(H)D onderzoek Videocall - in Nokere - in Geraardsbergen

Maak afspraak voor een AD(H)D onderzoek Videocall - in Nokere - in Geraardsbergen

toon minder

Sabine Vranken, klinisch psycholoog, kinderpsycholoog, jongerentherapeut

Sabine Vranken is klinisch psycholoog , relatietherapeut en kinderpsycholoog met 25 jaar ervaring.
Klinisch Psycholoog Sabine Vranken

Ik ben Sabine Vranken.

In 1993 studeerde ik af als klinisch en ontwikkelingspsycholoog aan de Universiteit Gent. Ik kon onmiddellijk aan de slag als licentiaat in de orthopedagogie in een voorziening voor mensen met een mentale beperking. Ik deed er ervaring op in het leiden van teams en het opstellen van behandelingsplannen.

lees meer

In 1996 maakte ik de overstap naar het onderwijs. Een kleine twintig jaar werkte ik in het CLB als psycholoog in het lager en middelbaar onderwijs. Al deze jaren heb ik met veel passie leerlingen, ouders en leerkrachten begeleid. In 2015 werd ik er directeur. Vanaf 2010 werk ik daarnaast ook als zelfstandig psychotherapeut.

Levenslang leren draag ik hoog in het vaandel. Gedurende mijn loopbaan volgde ik verschillende langdurige en kortdurende opleidingen.

Zo verdiepte ik mij in de gedragstherapie en de ratio-emotieve therapie. Omdat ik graag werk met leerlingen met gedragsmoeilijkheden volgde ik ‘LSCI’ en ook een jaaropleiding ‘Geweldloos Verzet en Nieuwe Autoriteit’.

In 2002 volgde ik een driejarige opleiding oplossingsgericht werken volgens het Solution Focused Milwaukee model. In 2008 volgde de vierjarige opleiding tot psychotherapeut in oplossingsgerichte therapie aan het Korzybski Instituut te Brugge.

Ik draag het oplossingsgericht gedachtegoed verder uit door het geven van workshops en vormingen. Daarnaast begeleid ik teams met als doel de onderlinge positieve interacties te stimuleren. Dit doe ik onder andere aan de hand van Open Mind. Dit is een oplossingsgericht interactiespel dat ik mee ontwikkelde aan het Korzybski Instituut.

In 2015 publiceerde ik samen met Paulina Koeman het boek ‘Wat kan je van stokstaartjes leren?, Interventietechnieken voor oplossingsgericht werken met kinderen en jongeren’.

Mensen die met me werken waarderen me om mijn enthousiasme, gedrevenheid en positieve ingesteldheid.

toon minder

Volg ons ook op Twitter

Volg ons ook op Facebook

Expertisecentrum contact ADHD|ADD
Expertisecentrum voor ADHD en ADD bij volwassenen en jongeren.

Expertisecentrum ADHD|ADD bij u in de buurt:

De psychologenpraktijk is centraal gelegen, net op de grens van Oost- en West-Vlaanderen. Kruishoutem ligt aan de E17  midden tussen Kortrijk en Gent, centraal tussen DeinzeWaregem en Oudenaarde. Het is een heel rustig gelegen plek die anonimiteit waarborgt.

lees meer

Wegbeschrijving naar Expertisecentrum voor contact ADHD|ADD:

Gebruik Ctrl + scrollen om in- en uit te zoomen op de kaart

Met de auto naar Expertisecentrum ADHD|ADD

Let op: GPS duidt meestal eerst de Waregemsesteenweg aan. Dat is een straat in Kruisem in de buurt van de Psychologenpraktijk. Maar de Praktijk ligt aan de Waregemsestraat, op de hoek met de Herlegemstraat. Ongeveer halfweg tussen de brug over de E17 en Kapsalon Kathie.

De psychologenpraktijk ligt net op de grens van Oost- en West-Vlaanderen nabij Waregem. Kruisem vind je midden tussen Kortrijk en Gent, bij DeinzeWaregem en Oudenaarde. De psychologenpraktijk ligt op een rustige plaats midden het groen in de Vlaamse Ardennen aan de voet van Nokerberg.

Als je van Kortrijk komt neem je best op de E17 afrit Waregem. De Waregemsestraat 80 in 9771, Kruishoutem (Nokere) is gesitueerd op twee kilometer van de Ring van Waregem, drie kilometer van de E17 te Waregem.

Van Deinze, Zulte en Oudenaarde is het 15 minuten rijden naar ons Expertisecentrum ADHD|ADD.

Contact ADHD|ADD expertisecentrum vanuit Kortrijk

Als je in Kortrijk woont bereik je ons Expertisecentrum ADHD|ADD met de auto na 25 minuten. Neem de afrit van Waregem links richting Centrum Waregem tot de lichten rechts. Na ongeveer 600 m ring van Waregem sla je af naar richting Nokere. De GPS volgt een andere richting via de veldwegen. Eens op de brug E17 zie je 300 m verderop het Expertisecentrum ADHD|ADD liggen aan de linkerkant.

Vanuit Gent neem je beter de afrit in Kruisem en volg je restaurant ‘Hof van Cleve’ maar rij op dit weggetje dan verder tot op het eind. Sla dan rechts af op de Waregemsesteenweg tot net voor de brug over de E17 . Daar links links en rechtdoor tot bij de Waregemsestraat.

Contact ADHD|ADD met het openbaar vervoer

Het expertisecentrum ADHD|ADD in Nokere is zowel ’s morgens als ’s avonds te bereiken met de bus vanaf station Waregem. Overdag vind je een belbus. Er bevindt zich naast het Expertisecentrum een bushalte.

Fiets beschikbaar

Met de fiets bevindt Expertisecentrum ADHD|ADD zich op ongeveer vier kilometer of 15′ van station Waregem.

In het station zijn fietsen te huur bij blue-bike voor 1.15 euro de rit. Het zijn uni-sex fietsen met een mandje, een fietsslot en een zadel dat je kunt aanpassen. De weg van het station naar Expertisecentrum ADHD|ADD is rustig en mooi.

toon minder

Hoe verloopt uw eerste gesprek bij de psycholoog in de Psychologenpraktijk JoVo?

Voor jouw ADHD|ADD problemen bieden wij testonderzoek, een online behandeling, follow-up per mail of  psychotherapie aan. Je eerste afspraak in ons Expertisecentrum kan plaats vinden nog binnen de week.

Collega’s bieden wij hetzij supervisie, hetzij intervisie of leertherapie aan bij de behandeling van hun patiënten met ADHD|ADD in hun eigen setting.

lees meer

Overzicht

In eerste instantie tracht de psycholoog uw klachten te begrijpen binnen het breder kader van uw familiegeschiedenis en omgeving. Daartoe stelt de psychotherapeut gerichte en eenvoudige vragen tijdens het kennismakingsgesprek.

Psycholoog JoVo te Nokere
Psychologenpraktijk Jovo

Eigen vragen aan de psycholoog

Tijdens uw eerste gesprek in de psychologenpraktijk kunt u al uw vragen kwijt aan de psycholoog over de begeleiding (diagnose, advies, coaching, psychotherapie) en hoe deze verloopt. Bijvoorbeeld: duur, frequentie, tarief, methodiek, verwachtingen, geheimhouding.

Uw verhaal

Daarnaast kunt u alles vertellen wat u zelf wil: wat er verkeerd loopt in uw leven, de klachten die u heeft. Hoe alles zover gekomen is. En het spreekt vanzelf dat u niets hoeft te vertellen dat u niet wilt vertellen. De psycholoog zal dit gesprek met vragen en uitleg vlot en aangenaam laten verlopen.

Advies

De psycholoog zal u na één of een paar verkennende gesprekken concreet advies geven, coaching of psychotherapie voorstellen, of u verwijzen. U krijgt vanaf 21/2/22 ook gratis ons online behandelprogramma mee.

Kan ik de Psychologenpraktijk vertrouwen?

Ja. De klinisch psychologen zijn gebonden aan de deontologie van hun beroepsgroepen en aan de ethiek. Alles wat u in de Psychologenpraktijk vertelt, is strikt vertrouwelijk. Het is gesprekstherapie. Er bestaat ook een tuchtraad bij de psychologencommissie waar u zelf terecht kunt bij klachten over uw psychotherapeut: www.compsy.be/klacht.

De beëindigde of afgebroken psychotherapie kunt u later steeds herstarten. U krijgt dan voorrang op nieuwe patiënten. Dit betekent dus dat de relatie met de psychotherapeut voor altijd een relatie psychotherapeut-patiënt blijft, ook na de therapie.

Psychologen mogen over de psychotherapie geen mededelingen doen aan anderen zonder uw schriftelijke toestemming. De psychotherapeut heeft uitzonderlijk wel spreekrecht in noodgevallen. Zelf kunt u uiteraard steeds aan om het even wie alles vertellen over uw psychotherapie en over uw psychotherapeut.

Is de Psychologenpraktijk gebonden aan regels?

Ja. De psychotherapeut in de psychologenpraktijk moet zich bij de uitoefening van zijn beroep aan strikte beroepsregels houden. Deze regels staan in de beroepscode voor psychologen van de Belgische Federatie voor Psychologen (www.bfp-fbp.be). En ook in die van de klinisch psychologen (www.vvkp.be).

Bovendien is een psychotherapeut gebonden aan de regels van de beroepsvereniging waartoe hij behoort. In de Psychologenpraktijk vindt u die terug op www.bsp-ebp.be

De basisregels van onze Psychologenpraktijk:

  • Er wordt enkel gesproken (bij de kinderpsychologen is er ook speltherapie).
  • De psycholoog is onderworpen aan een strikt beroepsgeheim.
  • Het tarief is vast en de betaling gebeurt na elke sessie.
  • De frequentie van de gesprekken is vast. De duur van elk gesprek is vast.
  • De patiënt beslist zelf wanneer de behandeling stopt

Voor alle vragen of klachten over uw psychotherapie in de Psychologenpraktijk kunt u terecht bij ons, bij uw huisarts en bij de Vlaamse Vereniging voor Geestelijke Gezondheidszorg (www.vvgg.be)

toon minder

Psycholoog krijgt code

Sinds 26 mei 2016 heeft de psycholoog een eigen deontologische code. De code ligt in onze wachtkamer.

lees meer

Deontologie van de psycholoog.
Wat mag en kan een psycholoog deontologisch (niet).

Een hele geruststelling voor al wie met zijn psychologische problemen of met die van zijn kinderen professionele hulp zoekt bij een psycholoog.

De deontologische code omschrijft uitvoerig de regels van het beroepsgeheim en de algemene principes waaraan een psycholoog zich dient te houden. Zoals verantwoordelijkheid, competentie en integriteit.

Een hele stap voorwaarts naar een volwaardige beroepsuitvoering van de (klinisch) psycholoog. Elke psycholoog krijgt deze deontologische code.

De wettelijke erkenning van de klinisch psycholoog en psychotherapeut gebeurde op 1 januari 2016.

De volledige deontologische code kunt u nalezen.

toon minder

FAQ

Is een psychotherapie volgen moeilijk?

Neen, iedereen kan het, op zijn eigen tempo. De psychotherapeut is gespecialiseerd in het werken met mensen met psychologische problemen die moeite hebben om te spreken.

Moet ik medicatie innemen om psychotherapie te volgen?

Neen, in tegendeel, vaak zorgt psychotherapie ervoor dat medicatie kan verminderd worden of stopgezet. In sommige gevallen zal uw behandelende arts bepalen of een combinatie van medicatie of therapie nodig is.

Schizofrenie

Bij sommige psychische ziektes (bv. schizofrenie, bipolaire) is medicatie echt wel nodig in combinatie met psychotherapie.

Psychotherapie & medicatie

Pillen of spreken?
Is medicatie nodig in de Psychologenpraktijk?

Raadpleeg uw arts

Als uw psychotherapeut in de Psychologenpraktijk meent dat medicatie nodig is, zal hij/zij u aanraden om dit met uw huisarts/psychiater te bespreken. Volg steeds het advies van uw arts! Als u twijfelt vraag advies aan een tweede arts, uw eigen arts zal u dat niet kwalijk nemen. Neem in geen enkel geval medicatie op eigen initiatief! Raadpleeg steeds uw arts, ook voor het verhogen of verlagen van de dosis.

Wanneer stop ik de therapie?

U bepaalt zelf de duur van de psychotherapie in de psychologenpraktijk. U stopt wanneer u zelf wil, maar best in overleg met de psychotherapeut.

Een psychotherapie in de psychologenpraktijk kunt u best stoppen als uw klacht verminderd of geheel verdwenen is. Of als de kosten (tijd, energie, geld) en de baten (vooruitgang) niet meer in evenwicht lijken. Bespreek dit in uw psychotherapie en met uw arts.

Een aantal mensen in de Psychologenpraktijk zetten hun psychotherapie verder nadat de klachten verdwenen zijn, om de kwaliteit van hun leven verder te verbeteren.

Nadat u gestopt bent met de psychotherapie kunt u uiteraard altijd de therapie hervatten op een later (of veel later) moment in de toekomst. U krijgt dan voorrang op nieuwe patiënten.

De juiste psycholoog-psychotherapeut vinden

Een geschikte psycholoog vinden is geen gemakkelijke opdracht.  Het beroep van klinisch psycholoog is recent erkend. En er bestaat  pas sinds 3 maart 2018 een wettelijke bescherming van de titel ‘psychotherapeut’.  Iedereen mocht zich voorheen ‘psychotherapeut’ noemen, wat zijn (ontbreken van een) opleiding of beroep ook was!

lees meer

Momenteel is er nog steeds geen wettelijke erkenning tegen al diegenen die zichzelf uitgeven voor ‘counselor’, ’trainer’, ‘(life-)coach’, ‘healer’, ‘hypnotiseur’, waarzegger  enz.
De titel van ‘psycholoog’ en ‘klinisch psycholoog’ is pas enige tijd wettelijk erkend en patiënten worden daarbij beschermd door een tuchtcommissie. 

Een klinisch psycholoog vinden in 6 stappen

U moet op de website van een psychotherapeut dit vinden:

  • Master Psychologie
  • Richting klinische en/of ontwikkelingspsychologie
  • Universitaire  bijkomende opleiding Psychotherapie
  • Erkend door een officiële beroepsvereniging voor Psychotherapie
  • Voldoende ervaring
  • Ondubbelzinnig en vast tarief vermeld op de website

1. Vind een psycholoog

Zoek op een website (zie ‘medewerkers‘, ‘contact‘, ‘wie zijn wij’ etc.)  eerst of de ‘therapeut’ of ‘psychotherapeut’ of ‘coach’ (of wat dan ook), over het basisdiploma van psycholoog beschikt.

Dat is alvast een eerste stap. Vaak zult u zelfs deze informatie niet vinden op de website! Verlaat in dat geval de website.

Welke opleiding heeft een psycholoog?
Kies voor een master in de psychologie.

Zorg daarbij dat u een master (vroeger: licentiaat) psychologie vindt. Een master in de psychologie  heeft een vijfjarige universitaire opleiding psychologie gevolgd. Controleer het erkenningsnummer. Geen erkenningsnummer? Verlaat de website.

U vond een psycholoog met erkenningsnummer.

2. Zoek een klinisch psycholoog

Een master in de psychologie kan zeer verschillend opgeleid zijn. Bedrijfspsycholoog, schoolpsycholoog, klinisch psycholoog, experimenteel psycholoog, sportpsycholoog…

Van deze groep heeft de klinisch psycholoog het juiste basisdiploma om u te helpen uw problemen op te lossen. Maar ook dat is nog niet voldoende.

3. Een psychotherapeut vinden

Een klinisch psycholoog beschikt over een ruime theoretische kennis. Maar dit diploma op zich mist de vaardigheden en de klinische ervaring om u met uw problemen te helpen.

Enkel een klinisch psycholoog met de juiste opleiding psychotherapie geeft een eerste garantie dat u goed geholpen zult worden.
Kies daarbij voor een klinisch psycholoog die een postuniversitaire opleiding volgde.

4. Zoek een psycholoog met relevante ervaring

Een klinisch psycholoog en psychotherapeut met bovendien relevante werkervaring in psychotherapie in een ziekenhuis of andere  G.G.Z. organisatie is een zekere garantie.

5. Vind psychologen die erkend zijn

Praktijk Jovo met erkende psychologen

Is die klinisch psycholoog als psychotherapeut lid van een erkende beroepsvereniging? Dan is deze persoon misschien wel de juiste keuze.

6. Vind een psycholoog met een duidelijk tarief

Het tarief bij de psycholoog is volledig vrij d.w.z. elke psycholoog mag gelijk welk tarief vragen. Een betrouwbare website vermeldt een correct en ondubbelzinnig tarief. Dat tarief varieert voor een psychotherapiesessie tussen 60 en 70 euro per sessie van 45′. Onze psychologen zijn geconventioneerd, dit wil zeggen dat u 11 euro betaalt voor een sessie psychotherapie voor een beperkt aantal sessies.

Vindt u geen vaste tarieven terug of zijn die hoger of onduidelijk? Bijvoorbeeld: ‘overeen te komen’ , ‘nog af te spreken’, ‘afhankelijk van uw inkomen’, ‘volgens de geldende richtlijnen’? Verlaat dan die website.

toon minder

Bekijk ons tarief

Maak afspraak voor een AD(H)D onderzoek Videocall - in Nokere - in Geraardsbergen

Koop hier uw doe-het-zelf-pakket AD(H)D Behandelprogramma

Er is nog een heleboel meer informatie over psychologen en psychotherapie.

One thought on “Afspraak voor ADHD|ADD

  1. Auteur

Reacties gesloten.