ADD Expertise-Centrum Psycholoog-JoVo

Het duurt meestal vele jaren, met moeilijkheden, tegenslagen en verkeerde keuzes op allerlei gebieden van het leven, vooraleer mensen een vermoeden krijgen dat ze ADD of ADHD hebben. Heeft u ook dit vermoeden? Dan kunt u terecht in ons ADHD-ADD Expertise-Centrum Psycholoog-JoVo.

Wij verrichten al jaren onderzoek naar ADD en ADHD maar hebben ook veel ervaring met verwante of erop gelijkende problemen, zodat we snel tot een diagnosestelling kunnen komen. Als ons onderzoek deze ADD diagnose bevestigt kunt u ons behandelprogramma zonder medicatie gratis volgen.

Getuigenis

“Via Google kwam ik vorige week op de website, Psycholoog-JoVo, terecht. De hele avond lang heb ik de site zitten uitpluizen en lezen. Meerdere keren schoot ik in tranen. Ik lig ‘s nachts naar de Webinar te kijken op deze website en laat mijn man en mama deze ook zien: “het is precies een presentatie over mij”. Die nacht deed ik geen oog dicht en heb ik lang gehuild. Al heel mijn leven begrijp ik niet waarom het leven me zo zwaar valt. Waarom ik alles zo moeilijk vind en anderen niet. Waarom alles veel feller binnenkomt, fysiek en emotioneel. Zou dit het antwoord zijn? Zowel mijn mama als mijn echtgenoot twijfelen er niet aan na het lezen van de website en het bekijken van de Webinar over ADD. Ik eigenlijk ook niet, maar tegelijk durf ik het nog niet geloven om de teleurstelling te verzachten mocht het toch niet ADD zijn.” 

Ik heb in mijn leven in totaal al 7 psychologen en psychiaters gehad, het woord AD(H)D is nooit gevallen, dit kan ik nu moeilijk begrijpen wanneer ik de symptomen lees.

Florencia

lees meer

Ik vind je webinars zeer goed!  Dit alles heb ik mijn kinderen ook meegegeven en bij mezelf toegepast! Ik kan mij heel goed voorstellen dat voor veel mensen dit alles heel goede info is! Zeker voor ADHD-ers die ongezond leven als gevolg van hun ongestructureerd leven, chaos, onregelmatig slapen, verslavingen enz. Het inkooplijstje is een heel goed idee! Ook de samenvatting van uw gesprek onderaan, zorgt er voor dat men blijft lezen en luisteren tegelijkertijd, wat maakt dat alles veel beter binnen komt!
Mijn grootste probleem is eigenlijk, te veel prikkels op het werk, die mij nerveus maken. Bij onverwachte veranderingen op het werk kan ik niet zo snel anticiperen als mijn collega’s ,wat mij enorm nerveus maakt. Ook de tijd inschatten om mijn werk te voltooien is super moeilijk met als gevolg dat ik super snel en hard werk tot uitputting toe!  Door overprikkeling en angst ben ik super vergeetachtig.
In ieder geval ben ik heel blij met de diagnose! Voor alles is er nu een verklaring. Ik houd mij aan het voedingspatroon, nu nog veel strikter en neem de supplementen!
We zullen nu zien op termijn wat dit alles geeft!
Hartelijk dank, dat u zo goed kan luisteren bij het stellen van de diagnose! Doe zo voort!
Je hoort nog van mij, op termijn!

Naomi

Ja, alerter.

Koen

Het heeft veel geholpen en het is naar mijn mening ook enige langetermijnoplossing want je kan niet altijd medicatie blijven nemen. Medicatie heeft wel met momenten geholpen (zeker in het begin) maar eens voedingsdieet begint te werken dan is dat effect veel beter dan de medicatie. Het moeilijkste vond ik gewoon het begin, maar daarna zie je meteen resultaat.

Laurence

Nog maar net hervat dus valt nog te bezien. Vermoed dat het helpt. Nu in corona periode sowieso rustiger door te weinig prikkels van buitenaf.

Lieve

Afhankelijk van mijn stemming volg ik advies op of lukt het me niet om advies op te volgen. In mijn goede periode is mijn slaaphygiene ok, let ik op mijn voeding en beweeg ik meer. Ik ben dan ook redelijk tevreden met resultaat.Weet niet of de supplementen wat hebben veranderd. Had daar geen gevoel over hoe ze werkten in mijn lichaam.

Dominiek

Heel tevreden, ben overgeschakeld al sinds 2017 van Rilatine naar supplementen.

Peter

Ja, tevreden. heb wel de indruk dat de klachten zullen blijven terugkomen eens ik stop met de supplementen.

Frans

Ja, ik kan me veel beter organiseren en focussen, waardoor ik een job met meer verantwoordelijkheid kan doen. Sociaal contact is ook veel makkelijker geworden.

Siska

De eetgewoontes zijn ondertussen nog meer aangepast en dat geeft een ietwat beter effect maar zonder de supplementen zou het effect op mij eerder gering geweest zijn, misschien ook gezien de reeds juiste slaaphygiëne en voeding voor de behandeling.

Myriam

Als ik de instructies volg gaat het goed maar het lukt niet altijd… Ik weet tenmiste wat er fout gaat en hoe het verbeteren.

Vera

Hulp bij ADHD behandeling ADD
Er is tevredenheid over diagnosestelling en behandeladvies leefgewoontes.

Tevreden, er is (h)erkenning . Ik kan me beter concentreren. Ik weet nu wat ik wel/niet mag eten. Ik kan alles een plaats geven, in mijn verwerkingsproces.

Filip

Anderzijds blijft het een zoektocht en bots ik tegen beperkingen. Aangezien ik al uw advies over eten heel strikt opvolg, ben ik veel afgevallen. Ik eet veel minder omdat ik dit eetpatroon wat beu ben. Voor sommige vakken op school krijg ik de opmerking dat ik veel te vlug indien, zonder nalezen. Hierdoor maak ik nog slordige fouten.

Peter

Ik merk idd verbeteringen in mijn leven. Tevreden.

Frank

Sinds ik supplementen neem, kan ik me veel beter organiseren en focussen waardoor ik ben kunnen ingaan op een vacature met veel verantwoordelijkheid, en nu al bijna een jaar een job heb die ik echt graag doe en die me veel voldoening geeft. Ook mijn sociaal leven verloopt veel gemakkelijker en maakt dat ik me meer open stel naar anderen.

Rony

Als alles gevolgd wordt is er verbetering maar het is te moeilijk om consequent te zijn

Els

Ik ben absoluut tevreden, de voornaamste graadmeter is de feedback van mijn vriendin dat het verschil merkbaar is bv dat ADHD veel meer deel is geworden van mezelf ipv dat ik in mijn weerstand duik. Met als gevolg dat ik meer focus op te oefenen. En bewuster met mijn omgeving bezig ben dan ervoor. Ook mijn eigen ervaringen op het werk zijn dat ik me kalmer voel en me makkelijker concentreer.

Koen

Tegelijk is dit geen constante natuurlijk. Het is veel oefenen mentaal bv niet opstaan als je hoofd overactief wakker wordt omdat het nog te vroeg is of de balans tussen veel energie en weinig meer oefenen door yoga e.d.

Steven

Aanvankelijk wel maar de laatste maanden (stressvolle periode) zelfde symptomen als vroeger

Karlien

Merk verbetering van symptomen bij behandeling: alerter, minder angstig, beter in organiseren.

Ludo

Ik heb minder stemmingswisselingen, dat vind ik heel positief. Ik sta veel sterker in mijn schoenen.

Vincent

Hoe meer het iets is van mezelf, hoe trainbaarder het lijkt te worden. Maar eigenlijk is dit een heel moeilijke vraag. De behandeling is een basiskader. De uitbouw ervan vul je zelf in en doorkruist het normale en je eigen identiteit elke dag opnieuw.

Ann

toon minder

Bekijk onderstaande Webinar. Deze geeft antwoorden op de belangrijkste vragen over ADD en de behandeling van de klachten van ADD.

Vind hier de basisinfo over ADD bij jongeren en volwassenen

Ultrakorte screeningtest ADHD*

1. Voelt u zich doorgaans onrustig? (bijvoorbeeld: gejaagd, moeite met stilzitten, friemelen, veel sporten of beweeglijk zijn)

2. Heeft u doorgaans de neiging eerst te doen en dan pas na te denken? (bijvoorbeeld dingen eruit flappen, te veel geld uitgeven, ongeduldig zijn)

3. Heeft u doorgaans concentratieproblemen? (bijvoorbeeld: snel afgeleid zijn, dingen niet afmaken, snel verveeld, vergeetachtig of chaotisch zijn)

Indien het antwoord op vraag 1 en/of 2 en/of 3 ja is:

4. Heeft u dit altijd gehad? (zolang u zich kunt herinneren, of het grootste deel van mijn leven)

Indien het antwoord op vraag 4 ja is, overweeg dan een professioneel onderzoek naar AD(H)D.

* “ADHD bij volwassenen, diagnostiek en behandeling”, p 213, J.J.Sandra Kooij, Pearson Amsterdam, 2020.

Vanaf 21 februari 2022 krijgt u het online behandelprogramma gratis als er AD(H)D wordt vastgesteld tijdens ons onderzoek. Het tarief voor het onderzoek kunt u nazien op de contactpagina. Het behandelprogramma is ook zonder onderzoek online verkrijgbaar voor een betaalbare prijs. Zie daarvoor ook de contactpagina.

Afspraak AD(H)D onderzoek volwassenen Nokere, Geraardsbergen of videocall

Onderzoek naar volwassenen met ADD

Mensen met ADD en ADHD willen dat het vooruitgaat, dat de zaak in één keer kan afgehandeld worden. Sommigen komen van de andere kant van het land of uit Nederland. Daarom bieden wij een pakket aan van twee aansluitende uren, waarin je het testonderzoek krijgt. Kostprijs: zie contactpagina, alles inbegrepen, ook attesten, verslagen en ons online behandelpakket. Dit onderzoek kan ook gebeuren via videoconferentie.

lees meer

Volwassenen met ADD stellen ook vaak zaken uit, pakken ze niet vlug genoeg aan, volgen ze te weinig op of maken ze niet af. (Tenzij zij ondertussen geleerd hebben om heel gedisciplineerd en georganiseerd te leven in een voortdurende hyperfocus.) Het duurt dan ook voor sommigen een tijdje vooraleer ze er zelf toe komen om een eerste afspraak te maken in ons ADHD-ADD Expertise-Centrum Psycholoog-JoVo.

Misschien ben je een student die vastloopt door concentratieproblemen. Of ben je een vijftiger die steeds meer vermoeid en geïsoleerd geraakt. Zonder dat u een oorzaak vindt hiervoor. Misschien zit je thuis met een burn-out. Of ben je depressief maar slaat je medicatie niet aan. Of heeft je partner problemen met jou die je zelf niet begrijpt. Misschien bezocht u in de loop der jaren tevergeefs verschillende psychologen en psychiaters.

Of had je tot heden een leven van mislukte relaties en verloren jobs en van heel veel verveling of moeheid. Of kom je tot bijna niets meer. Het kan ook dat je opnames achter de rug hebt in een ziekenhuis. Of zelfmoordgedachten of zelfmoordpogingen uit pure wanhoop.

Al deze problemen kunnen veroorzaakt worden door een ADD problematiek, hoe vreemd dit ook mag klinken.

Wij doen het onderzoek in een tijdsblok van twee uur. De uitleg van het behandelprogramma staat op Webinars. Dit laat ook toe dat mensen die veraf wonen met één bezoek zowel de diagnose kennen als hun behandeling kunnen starten. Zonder een eindeloze reeks psychologische testen en zonder dure verslagen.

Als er sprake is van ADHD|ADD dan kunt u kiezen voor medicatie of voor ons eigen behandelingsprogramma. Indien u kiest voor medicatie dan adviseren wij dit aan uw huisarts.

Koop hier uw doe-het-zelf-pakket AD(H)D Behandelprogramma

Details diagnosestelling ADD

Vaststellen van ADHD|ADD vereist een zorgvuldige diagnose. Indien u het vermoeden van ADHD/ADD hebt dan gaan wij aan de hand van heel concrete vragen na of u ADHD/ADD klachten heeft.

Er wordt gepeild naar ADHD|ADD kenmerken en dit in uw omgeving (op het werk, in de partnerrelatie, het gezin, vienden en kennissen,…). Daarnaast gaan we aandacht besteden aan de geschiedenis van deze kenmerken ADHD|ADD. Hoe manifesteerden de klachten zich als schoolkind, tijdens de tienerjaren, tijdens de volwassenheid…

Voor de Kenmerken van ADHD|ADD die u vertoonde als kind kunt u eventueel navraag doen bij familie en vrienden. Oude schoolrapporten leren vaak ook veel.

ADHD|ADD klinisch onderzoek

Aan de hand van de juiste vragen en een paar vragenlijsten trachten wij een beeld te krijgen van u als persoon, van uw (sociale) omgeving, van uw persoonlijke geschiedenis en die van uw familie en van uw klachten. Daarin trachten we uw concentratieproblemen te plaatsen en te begrijpen. Zodat het duidelijk wordt hoe wij u kunnen daarbij helpen, liefst zonder medicatie, tenzij het niet anders kan.

Andere klachten dan concentratieproblemen komen vaak samen voor bij ADHD|ADD, maar zijn weinig gekend als kenmerkend voor ADHD|ADD. Vaak worden deze over het hoofd gezien door hulpverleners.

Adhd website info over adhd symptomen kind en adhd volwassenen vindt u hier. Wat is adhd en is een adhd test nodig om een adhd behandeling tegen de adhd symptoms te starten?
ADHD/diagnose en behandelingsprogramma

toon minder

FAQ

Kan een klinisch psycholoog diagnoses stellen?

Volgens de wetgeving van 10/7/2016 kan een klinisch psycholoog een ADHD psychodiagnoses stellen. U kunt dit hier nalezen.

Moet de diagnosestelling van ADHD gebeuren door een multi-disciplinair team met gebruik van een testbatterij?

lees meer

Neen. De klinisch psycholoog is een zelfstandig gezondheidszorgberoep, de psycholoog (en ook klinisch orthopedagoog) kan daarom autonoom bepalen hoe zijn diagnostiek eruit ziet en welke besluiten (psychodiagnoses) hij stelt. Veel centra zijn multidisciplinair en gebruiken een hele reeks testen gedurende meerdere dagen.

Maar er zijn ook veel psychologen die alleen en zonder tests, met vraag-antwoord een -wat men noemt klinische- diagnose stellen. Wij stellen een klinische diagnose, dus zonder tests en alleen, waardoor we de prijs voor een onderzoek en ook de tijdsduur heel sterk kunnen drukken.

toon minder

Moeten huisartsen doorverwijzen naar een psychiater of neuroloog voor een diagnose ADHD?

lees meer

Neen. Hoewel een kleine minderheid van de huisartsen dit nog steeds doet bij een diagnose door een klinisch psycholoog is dit niet nodig. De psychodiagnose van de klinisch psycholoog staat naast die van de psychiater of neuroloog. In elk geval kan de arts niet eisen dat de klinisch psycholoog zich conformeert aan de diagnose van de arts of vice versa. 

toon minder

Online behandelprogramma

Wil u geen medicatie nemen tegen uw ADHD of ADD? Omdat u deze al neemt en niet langer verdraagt? Of omdat u de (levenslange) inname te riskant vindt voor uw gezondheid? Wij ontwikkelden zelf sinds een vijftal jaar een gezonde en veilige behandeling zonder medicatie.

lees meer

Coach ADHD|ADD : programma

Eens de diagnose vaststaat bespreken wij u kunnen helpen om uw ADHD|ADD klachten voldoende te verminderen. Daarvoor hebben we ons gedetailleerd en beproefd programma uitgewerkt. Wij gebruiken daarbij videomateriaal, lijstjes maar vooral ook onze eigen ervaring. Omdat mensen met ADD klachten meestal zaken uitstellen volgen wij alles verder goed op.

Wij schrijven u een gezond behandelingsprogramma voor, zonder medicatie, tenzij uw behandelende arts daar anders over zou beslissen. Of tenzij ADHD|ADD medicatie tijdelijk een noodoplossing is (bv. komende examens). U krijgt dit gratis mee bij een positieve diagnose.

Wij leren u daarbij stap voor stap om dit programma op te starten en vol te houden. Wij doen dit aan de hand van videomateriaal en lijstjes. Wij geven het programma gratis mee na ons onderzoek of koop het ADD programma hier als u al een diagnose hebt gehad.

Deze gezonde behandeling vermindert uw klachten zonder dat u medicatie neemt. Het programma bestaat uit een video van 42′, een video van 28′ en aankooplijsten. Deze zijn na betaling (of als u hier een diagnose kreeg) blijvend voor u beschikbaar. Het behandelprogramma bevat gedetailleerde uitleg over wat u zelf precies moet doen om uw ADD klachten te verminderen, en het toont ook hoe u dit programma met succes kunt opstarten en volhouden.

Als u een positieve diagnose kreeg na een onderzoek in ons AD(H)D Centrum dan krijgt u het behandelprogramma gratis mee.

Het is een gezond programma voor de behandeling van ADHD/ADD met nadien nog opvolging per mail.

Zonder medicatie AD(H)D behandelen: meer info

Opvolging ADD|ADHD behandeling

Verdere opvolging gebeurt op vraag in gesprekken en tussendoor voor concrete vragen per mail, zolang het nodig is. Dit kan soms verder gezet worden met een psychotherapie.

toon minder

Attest ADHD

Wil u een diagnose ADD|ADHD met daarbij een verslag voor uw arts om medicatie voor te schrijven? Of een attest voor uw onderwijsinstelling of werkgever? Dan schrijft het ADHD-ADD Expertise-Centrum Psycholoog-JoVo dit voor u uit. Wij hebben zeer veel ervaring met psychische problemen, testonderzoek, klinisch onderzoek en psychotherapie.

U ontvangt een attest voor school of werkgever indien u dit wenst. Graag informeren wij de huisarts maar enkel indien u dit vraagt.

Kostprijs voor het ADHD|ADD onderzoek in de Psychologenpraktijk-JoVo: zie contactpagina, met gratis behandelprogramma. De diagnosestelling duurt 2 uur. Verder opvolging kan op vraag in de praktijk.

Oorzaken van concentratieproblemen

Concentratieproblemen hebben verschillende oorzaken. Een deel ervan heeft een medische oorzaak, bijvoorbeeld een ziekte. Het is heel belangrijk om deze eerst uit te sluiten. Bespreek dus eerst met je huisarts je concentratiestoornissen.

lees meer

Als een medische oorzaak uitgesloten is, dan is het de vraag of jouw concentratiemoeilijkheden een psychische oorzaak hebben. Enkele voorbeelden van psychische oorzaken zijn een depressie, burn-out, trauma, borderline, psychose, verslaving of dementie. Als uw problemen een andere oorzaak hebben dan kan psychotherapie vaak helpen. Soms verwijzen wij je door.

ADHD of ADD als oorzaak

Naast een psychische oorzaak kan een concentratieprobleem ook te maken hebben met de neurologische ontwikkelingsstoornis ADHD of ADD. Ons expertisecentrum ADHD|ADD zoekt uit of het daadwerkelijk ADHD of ADD is dat aan de basis van jouw problemen ligt, al dan niet in combinatie met een psychisch probleem. Want ADD en ADHD zorgen vaak voor bijkomende psychische problemen (of bijvoorbeeld partnerrelatieproblemen) en ADHD/ADD en andere psychische aandoeningen komen ook vaak naast elkaar voor.

toon minder

ADD|ADHD: medicatie of psychotherapie ?

Adhd medicatie homeopatisch is mogelijk bij adhd medicatie kind. Adhd medicatie equasym beschrijft de adhd medicatie ervaringen. Adhd medicatie methylfenidaat zoals adhd medicatie concerta geeft andere 
ervaringen adhd medicatie kind. Adhd medicatie ritaline is soortgelijk.
Kan men kiezen voor ADHD medicatie bij volwassenen?

De voorstanders van medicatie situeren zich vooral bij de farmaceutische industrie en de biologische psychiatrie. Zij spreken van ADHD|ADD als een psychiatrisch ziektebeeld, een neurologische aandoening of ‘ADHD|ADD syndroom’. De tegenstanders vinden we vooral bij onafhankelijke wetenschappelijke onderzoekers, sommige psychotherapeuten en kritische artsen die op de gevaren van de medicatie wijzen.

lees meer

Onze klinische praktijk toont ons dan weer een tussenpositie.

Ik werk ongeveer 30 jaar als klinisch psycholoog en psychotherapeut in psychiatrie en in de eigen Psychologenpraktijk. Gedurende mijn loopbaan leerde ik ADHD|ADD problematiek bij volwassenen kennen. Ik leerde deze duidelijk en vrij gemakkelijk te onderscheiden van andere psychologische problemen.

Later ontwikkelde ik een eigen gezonde en veilige ADHD|ADD behandeling. Dit verhaal is deels na te lezen in een vroegere blog, Kung-Fu Panda of de ADHD|ADD symptomen .

Daardoor kon de psychotherapie bij ADHD|ADD van deze patiënten in onze Psychologenpraktijk herleid worden tot enkele sessies. Terwijl deze mensen voorheen een langere en intensieve psychotherapie ondergingen.

Ondertussen zijn we zeven jaar verder en zijn we een stuk wijzer.
De discussie blijft of ADHD|ADD bestaat.

Waarom ADHD|ADD bestaat

De criteria voor ADHD en ADD staan beschreven in de DSM, die gebruikt wordt door zowat alle huisartsen, psychiaters en vele psychologen wereldwijd. Daarmee verbonden is er ook het APA dat deze diagnose erkent.

Er is de epidemische toename van het voorkomen van ADHD|ADD in Europa en USA. Er is onderzoek dat tracht aan te tonen dat er een genetische basis bestaat voor ADHD|ADD, de rol van het dopamine en noradrenaline wordt beschreven. Men wijst op bepaalde afwijkingen in de anatomie bij ADHD|ADD . En ook in het functioneren van de hersenen .

Er worden diagnostische tests, vragenlijsten en beeldonderzoek gebruikt om ADHD|ADD op te sporen. Er bestaat een efficiënt medicament tegen ADHD en ADD, namelijk methylfenidaat. Maar daar zijn vragen over.

ADHD|ADD: waarom dit niet bestaat

Tegenstanders zijn een aantal wetenschappelijke onderzoekers en ook artsen, klinisch psychologen en psychiaters. Zij zijn ervan overtuigd dat de diagnose ADHD|ADD een uitvinding is van de farmaceutische industrie. En dat deze industrie het fictieve ADHD|ADD probleem bovendien opblaast tot epidemische proporties om commerciële redenen.

Zij wijzen daarbij op vele onderzoeken naar de effecten van methylfenidaat bij ADHD|ADD. Effecten die- al dan niet bewust- slecht zijn opgezet. Dat uit deze onderzoeken verkeerde conclusies worden getrokken. En dat bepaalde resultaten werden weggelaten of geminimaliseerd.
Sommige tegenstanders van ADHD|ADD spreken ook over malpraktijken. Dat zowel de schrijvers van de DSM als A.P.A.-leden zwaar gesponsord worden door de farmacie. En dat veel onderzoekingen naar methylfenidaat bij ADHD|ADD gemanipuleerd worden.

Andere bronnen wijzen erop dat er geen echte diagnostische ADHD|ADD test beschikbaar is. Enkel vragenlijsten die weinig betrouwbaar en weinig valide zijn. De enige manier om tot een diagnose te komen is volgens hen het bevragen van een lijstje van subjectieve klachten. Klachten die ook in vele andere ziektebeelden verschijnen. En die elk op zich het gevolg kunnen zijn van opvoedingsmoeilijkheden, trauma’s of andere sociale omgevingsfactoren. Of die een medische oorzaak hebben.
Voor ADHD|ADD als ziekte is er volgens deze onderzoekers dan ook weinig wetenschappelijke grond:

Zij geven aan dat er nog steeds geen oorzaak voor ADHD|ADD is gevonden. Geen biomarker. Evenmin een oorzakelijk bewijs dat het noradrenaline -en dopamine-systeem aan de basis ligt van ADHD|ADD. Geen bewijs van de relatie tussen ADHD|ADD en eventuele afwijkende neuro-anatomie. Of tussen ADHD|ADD en afwijkende functies van de hersenen. Ze vinden het ook ‘extreem onwaarschijnlijk dat er een genetische oorzaak’  zal gevonden worden.

Onze ervaring in de Psychologenpraktijk met ADHD|ADD bij volwassenen

Onze ervaring leert dat beide kampen zich ietwat bezondigen aan zwart-wit denken.

In onze klinische ervaring bestaat er wel degelijk zoiets als ADHD|ADD. Maar de psychodiagnostiek ervan vereist een gedetailleerde kennis van het subjectieve klachtenpatroon van ADHD|ADD, en een zorgvuldige bevraging van de klachten en de ziektegeschiedenis van zowel de patiënt als diens omgeving.

En niet in het minst vraagt ADD diagnostiek een ruime ervaring en kennis van de vele andere psychologische problemen en psychiatrische ziektebeelden waarmee het al te vaak verward wordt. Zoals bijvoorbeeld depressie, borderline, burn-out, autisme of een bipolair stoornis. Een differentiaaldiagnose krijgt u in ADHD-ADD Expertise-Centrum Psycholoog-JoVo.

ADHD|ADD als neurologische ziekte

Wat de diagnosestelling van ADD in het bijzonder bemoeilijkt is dat het een onopvallend verschijnsel is. Kinderen met hyperactiviteit (ADHD) worden (te) vlug opgemerkt, vaak door de leerkracht op school. Kinderen en volwassenen met enkel aandachtsproblemen (ADD) daarentegen zijn onopvallend aanwezig, timide en teruggetrokken. Braaf maar verstrooid.

Het lijkt het er sterk op – tenminste toch in de klinische praktijk- dat er effectief een uniek en samenhangend geheel van niet-unieke subjectieve klachten bestaat dat men ADHD en ADD noemt. Tevens zien we deze problematiek keer op keer terug bij familieleden van onze patiënten zonder dat we dit redelijkerwijs kunnen toeschrijven aan omgevingsfactoren.

Ik vrees dan ook dat goedmenende, gedreven onderzoekers en psychologen het risico lopen het kind met het badwater weg te gooien.

Afhakende patiënten zonder hoop?

Een behoorlijk aantal van mijn patiënten stopte na enige tijd met de medicatie en herviel in hun oude miserie. Omdat er steeds meer lastige bijwerkingen (zenuwachtigheid, slapeloosheid, hoofdpijn, zware rebound,…) opdoken, of omdat algemeen de medicatie-inname als effect had dat zij ervoeren dat de eigen persoonlijkheid verandert  (‘ik herken mezelf niet meer’) of dat men de indruk had in een keurslijf te zitten, gevangen in eigen lichaam en geest.

ADHD|ADD: een alternatief voor medicatie

Bestaat er ander alternatief dan het hervallen in een leven dat zowel voor de ADHD|ADD patiënt als voor de omgeving heel  zwaar om dragen is?
Er bestaat voor een aantal gevallen wel degelijk een alternatief, leerde ik ondertussen.

Dat alternatief is een doorgedreven en blijvende omschakeling van de eet -en leefgewoontes.  Bovendien verhoogt dit de kans op een gezonder, sterker lichaam en een langer leven. U kunt dit leren in ADHD-ADD Expertise-Centrum Psycholoog-JoVo.
Er is nood aan verder onafhankelijk wetenschappelijk onderzoek naar de effecten van voeding, leefgewoontes en natuurlijke supplementen.

(*) Bron: “ADHD:What do we really know?”, Lydia Furman in “Rethinking ADHD, from brain to culture”, S Timimi & J Leo(ed.) Palgrave Macmillan, Hampshire (2009)

toon minder

ADHD|ADD en angst in sociaal contact

Adhd in de klas boek dicht zegt men. Adhd op middelbare school moet het omgaan met adhd kind sturen via een hulpwaaier adhd in de klas. Adhd kind opvoeden is moeilijk als men zegt 'mijn kind heeft adhd, wat nu?' Er moet vooral naar ervaringen ouders kind met adhd geluisterd worden. Want wat is adhd precies?
Adhd | ADD bij sociale angst komt vaak voor.

ADHD|ADD en angst in het sociaal contact is een weinig bekende combinatie. Toch komt het heel vaak voor. Vaak wordt het verward met autisme.

lees meer

Is ADHD een vorm van autisme?


Patiënten met sociale angsten of andere problemen in het sociaal verkeer krijgen soms de diagnose ‘autisme’ of ‘angststoornis’ opgeplakt. Nog anderen worden ‘fobisch’ ervaren’. Of zij worden gediagnosticeerd met een paniekstoornis.
In een aantal van deze gevallen betreft het evenwel een ADHD|ADD sociaal contact angst.

Niet weinig van de patiënten met ADHD|ADD in onze psychologenpraktijk lijden onder diverse problemen in hun sociale contacten. Men is vaak bij ADHD|ADD sociaal emotioneel onhandig.

De verschijningsvorm van deze psychologische contactproblemen is divers.
Ons bewust van het risico teveel te veralgemenen kunnen we hierna enkele van deze problemen duiden.

ADHD|ADD aanpakken bij jongeren en volwassenen in de Psychologenpraktijk: dat gebeurt met een ADHD|ADD diagnose gevolgd door een ADHD|ADD behandeling.

Sociaal contact bij ADD|ADHD kind

Vaak voelen kinderen met een ADHD|ADD problematiek zich tijdens de lagere schooltijd uitgesloten. Ze hebben het gevoel niet bij de groep kinderen uit de buurt of in de klasgroep te horen. Anderen worden buitengesloten of zelfs gepest. Het gevolg van ADHD|ADD is sociaal isolement.

Ook spreken zij over sociale angsten tijdens deze kindertijd. Dikwijls zijn zij bang van volwassenen, vreemde mensen of groepen. Bijvoorbeeld weigeren zij de voordeur te openen bij onverwachts aanbellen. Of hebben ze schrik om de telefoon op te nemen of alleen de buurtwinkel te bezoeken.
Dat is vaak de reden waarom sommigen zich vaak afsluiten van de sociale buitenwereld in een boek of (tegenwoordig) in een game.

De puberteit stelt hogere eisen aan iemands sociale vaardigheden en dat toont zich dan ook bij pubers met een ADHD|ADD problematiek.

ADHD|ADD pubers en het sociale verkeer

Pubers voelen zich in het sociaal verkeer vaak kwetsbaar als een kreeft die van pantser verandert. Maar dat geldt nog meer voor pubers met ADHD|ADD.

ADHD|ADD en het zich bekeken voelen

Heel vervelend is wat men noemt ‘imaginary audience’, het gevoel door de omgeving te worden bekeken. Iedere puber heeft wel eens last bij het betreden van een vol café of de lokale parochiezaal, of op de speelplaats. Voor tieners met ADHD|ADD is dit soms een marteling.

Tijdens de tienerjaren wordt de pubergroep een soort natuurlijke biotoop van sociaal gedrag. Echter, voor ADHD|ADD’ers is dat meestal niet zo. Vaak voelen zij zich enkel in een klein groepje van goede vrienden of dichte familie op hun gemak. En daar zijn ADHD’ers de stille meelopers. Ik herinner me verhalen van pubers die zich opsluiten in het toilet tijdens de speeltijd.

Bovendien hebben zij in deze groepjes soms moeite met oogcontact. Of zorgt hun aandachtsprobleem (zij houden zich bezig met de relatie en niet met de inhoud van het contact) ervoor dat zij voortdurend de draad verliezen bij wat verteld wordt. Ten onrechte worden zij bezien als asociaal.

Sociaal contact als fobie

Het resultaat is dat zij contact vermijden, zich na enig sociaal contact alleen terugtrekken op zichzelf of gewoonweg een fobie krijgen voor sociale contacten. Vervelend vaak is dat men bang is dat anderen hun sociale angst zullen opmerken. Het helpt hen als zij zich (soms onvermijdbaar) veel in het sociale verkeer begeven. Dan vermindert hun sociale angst.

Het vermijden van sociaal verkeer doet echter de angst soms toenemen. Mondelinge examens zijn voor sommige scholieren en studenten een pest. Sommigen zijn zo bang van sociale contacten dat zij bestempeld worden als autistisch. Mensen met ADHD|ADD kunnen zich echter goed inleven in anderen en in zichzelf, en zijn vaak zelfs hooggevoelig.

ADHD|ADD volwassenen en (sociale) angst

Volwassenen zoeken nog meer dan ervoor verklaringen voor hun angsten. Dikwijls is hun angst wat men noemt ‘vrij zwevend’. Dat wil zeggen een vage angst waarmee men wakker wordt of die plots opduikt. Zonder dat men weet waarvoor men precies angstig is.

Angst zoekt dikwijls een object in een fobie, of men vindt een eigen verklaring voor de (sociale) angst. Bijvoorbeeld dat men bang is om op het werk iets fout te doen.

Die angst  kan het bijzonder moeilijk maken tijdens sollicitaties, op het werk of bij de  verre familie, bij kennissen en in verenigingen. Sommigen krijgen dan regelrechte paniekaanvallen.

ADHD|ADD behandeling van de angst voor anderen

Net als de andere ADHD|ADD symptomen kan ook het sociaal gedrag bij ADD opmerkelijk verbeteren zonder medicatie in te nemen. Daartoe is een strikte aanpassing van bepaalde leefgewoontes noodzakelijk. In de Psychologenpraktijk krijgt u daartoe een gedetailleerd schema en verdere opvolging per mail.

toon minder

Kung-Fu Panda of de ADHD|ADD symptomen

Adhd symptomen volwassenen zijn anders dan adhd kenmerken kind 6 jaar. Nog moeilijker zijn 
autisme adhd kenmerken die een andere adhd behandeling vragen. Positieve kenmerken adhd via een adhd test zijn nodig als antwoord op de vraag: 'wat is adhd?'
De diagnose ADHD bij volwassenen is vrij eenvoudig.

Aan het eind van het beslissende gevecht in de bekende animatiefilm Kung Fu Panda grijpt de moedige Panda de vuist van de gevreesde tijger. Wanneer hij zijn pink opsteekt schrikt de onklopbare tijger:”Waar leerde je dat?”.

“Ik leerde dit niet, plots wist ik het”, glimlacht Panda terug. Waarna Panda zijn pink laat dalen en tijger definitief verdwijnt in een gigantische ontploffing, gevolgd door een paddenstoelwolk. ADHD|ADD symptomen: op zoek met Kung-Fu Panda.

lees meer

ADHD|ADD symptomen: wat zijn dat?

Meestal verdwijnen mijn ADHD|ADD patiënten niet in een atoomwolk na de diagnosestelling. Maar op een dag wist ik het, en het kwam even onverwacht als de pink van de panda.

Van klacht naar syndroom in ADHD-ADD Expertise-Centrum Psycholoog-JoVo

Het lukte plots om de uiteenlopende ADD|ADHD symptomen als één geheel te zien bij een patiënt. Tot mijn grote verwondering had ik dat pas laat door in deze psychotherapie. En in mijn loopbaan.

Dat gebeurde pas na behoorlijk wat opleiding en meer dan twintig jaar ervaring, zowel in een psychiatrisch ziekenhuis als in mijn eigen Praktijk. Mijn verwondering werd nog groter.

Wat is het probleem ADHD|ADD: een ongekend probleem?

Ik merkte dat de meeste van de patiënten waarbij ik ADHD|ADD symptomen vaststelde vaak al enkele psychologen en psychiaters achter de kiezen hadden. Vreemd.

Bovendien bleek dat ook mijn collega’s  zelden of niet deze ADD|ADHD kenmerken als één syndroom zien. Nochtans vertonen patiënten met deze ADHD|ADD kenmerken een behoorlijk deel van mijn cliënteel.

Een diagnose ADHD|ADD teveel

Wat is de verklaring voor dit fenomeen? Ongetwijfeld heeft het te maken met het terechte wantrouwen voor de cynische praktijken van Big Pharma: de farmaceutische industrie die zich steeds verder infiltreert in het wetenschappelijk onderzoek.

Waardoor ADHD bij kinderen te vaak gediagnosticeerd wordt en geneesmiddelen als Rilatine veel te vaak voorgeschreven worden. Bij ADD bij volwassenen lijkt misschien het omgekeerde te gebeuren.

Zijn ADHD|ADD symptomen moeilijk te diagnosticeren?

Het is inderdaad geen gemakkelijke diagnose: ADHD|ADD volwassenen vertonen vaak één bepaalde klacht die meer uitgesproken is dan de andere. Sommigen patiënten zijn vooral depressief, anderen overwegend angstig, nog anderen hebben de bekendere vergeetachtigheid of het uitstelgedrag.

Verkeerde diagnoses

Men stelt dan op basis van deze éne, meer geprononceerde klacht een (verkeerde) diagnose van bijvoorbeeld concentratieproblemen, depressie, angststoornis, Chronisch Vermoeidheid Syndroom (CVS) of burnout.

Zo had ik een patiënte die zodanig vermoeid was dat zij nauwelijks de zetel uit, de trap op geraakte. Een psychiater behandelde deze patiënte al jaren -zonder effect- met antidepressiva. Nog een ander vertoonde ernstige depressieve klachten. Een ander patiënt vertoonde alle klachten van wat men vaak een borderline syndroom noemt: suïcidaal, automutilerend, herhaaldelijke opnames in psychiatrie met ontslag tegen advies, middelenmisbruik, promiscuïteit, job hopping, slaap -en eetproblemen.

Verkeerde diagnoses leiden tot verkeerde behandeling ADHD|ADD

Tevergeefs kreeg die patiënt jarenlang antidepressiva, neuroleptica en tranquillizers voorgeschreven.Toch bleek het om ADHD|ADD te gaan en verdwenen de ADHD|ADD symptomen nog de eerste week door de medicatie.

Ondertussen zijn we tien jaar verder en adviseer ik enkel nog bij hoogdringendheid en hoge uitzondering om medicatie toe te dienen. Een eigen gezond programma werd ontwikkeld om deze ADHD|ADD klachten aan te pakken zonder medicatie.

En zo kan ik nog even doorgaan. Waarom concludeer ik dat deze mensen lijden aan de (rest?-) diagnose ADHD|ADD volwassenen?

Symptomen ADHD|ADD: meer dan een concentratieprobleem

Er is sprake van ADHD|ADD omdat zij allen een geheel van dezelfde klachten vertonen, waarvan sommige meer uitgesproken zijn dan andere. Vergeetachtigheid, verstrooidheid en concentratiestoornissen zijn bekend.

Minder bekend zijn hun depressieve episodes, vermoeidheid, welbepaalde sociale angst, gevoelens van verveling en zinloosheid, slechte organisatie en planning, uitstelgedrag, voortdurend piekeren.

Goede effecten bij ADD behandeling in ADHD-ADD Expertise-Centrum Psycholoog-JoVo worden verkregen met het veranderen van eet -en leefgewoontes.

Naar een nieuwe behandeling met ADHD-ADD Expertise-Centrum Psycholoog-JoVo

Al volgt na de diagnose geen ontploffing zoals in Kung Fu Panda, toch is het voor de meeste mensen met ADHD|ADD kenmerken een ‘giant step’ om uiteindelijk zichzelf met de gewone moeilijkheden en mogelijkheden van het leven te begrijpen.

Ondertussen zijn we tien jaar en veel ervaring en een aantal nieuwe inzichten verder. Lees over de huidige stand van zaken op ADD: psychotherapie of medicatie?

toon minder

Concentratieproblemen bij kinderen

Concentratieproblemen oplossen bij een kind kan ook bij ADHD of ADD. Concentratieproblemen behandeling voor de concentratieproblemen bij studeren vereist een concentratieproblemen test, maar deze concentratieproblemen aanpakken kan. Concentratieproblemen vermoeidheid, ernstige concentratieproblemen kind, met daarbij concentratieproblemen ogen of depressie concentratieproblemen zijn te verhelpen.
Concentratieproblemen bij een kind worden vaak veroorzaakt door ADHD en ADD.

Volwassenen sukkelen soms al hun leven lang met ADD.  Zonder dat dit juist ingeschat en aangepakt werd als kind. Een juiste diagnose bij kinderen met ADD is dan ook heel belangrijk.Hyperactieve kinderen worden tegenwoordig al opgemerkt in de kleuterklas. Kinderen met ADD veel minder.

lees meer

Bij  ADD of ADHD denkt u bij uw kind aan hyperactiviteit, concentratieproblemen en problemen met het geheugen. Maar het is ingewikkelder dan dit. Een juiste diagnose stellen is vaak moeilijk.

ADD-ADHD komt vaak voor samen met een depressierelatieproblemen angstaanvallen of burnout. Vaak verdwijnt een concentratiestoornis als dit onderliggende probleem met psychotherapie behandeld wordt. Omgekeerd wordt ADD vaak als depressief zijn, burn-out, C.V.S., manisch depressief of borderline gediagnosticeerd.

Uw arts kan een lichamelijk onderzoek uitvoeren, en een psycholoog-psychotherapeut het psychologisch onderzoek.

ADHD-ADD Expertise-Centrum Psycholoog-JoVo: Diagnose

De psycholoog van ADHD-ADD Expertise-Centrum Psycholoog-JoVo bekijkt informatie verzameld via de huisarts, de school, familie. Hij ondervraagt de patiënt uitvoerig en neemt psychologische tests af.

ADHD-ADD Expertise-Centrum Psycholoog-JoVo:

 • Uw kind is chaotisch, ongedurig, steeds bezig, verveelt zich vlug, vlug afgeleid.
 • Het vertoont risicovol of impulsief gedrag, het niet afmaken of uitstellen van taken.
 • Zijn slechte organisatie, vergeten, te laat komen, inefficiënt werken, valt op.
 • School, werkomgeving en partner vinden het lui, weerbarstig of ongemotiveerd.
 • Dit bezorgt u angst, depressie, relatieproblemen, burnout, verslaving.
 • Uw kind is onverklaarbaar vermoeid en die vermoeidheid neemt toe met de jaren.
 • Het voelt zich vaak depressief met een leeg gevoel van verveling.
 • Sociale contacten boezemen het angst in of maken het onrustig.

Een duidelijke diagnose in ADHD-ADD Expertise-Centrum Psycholoog-JoVo kan u rust en aanvaarding brengen. Met de hulp van uw huisarts en psychotherapie vindt u de verschillende oorzaken.

Concentratieproblemen oplossen bij kinderen? 11 concrete tips:

 • Voorzie een externe structuur, bv. een agenda, notaboekje, to do lijstjes.
 • Zoek een hobby waarin uw kind veel energie kwijt kan.
 • Een time-out zorgt voor rust en overzicht, voor geestelijke hygiëne.
 • Help organiseren en opvolgen.
 • Verdraag dat regelmatig één en ander fout loopt.
 • Stel uw eigen verwachtingen van zijn prestaties wat bij.
 • Geef omega 3 vetzuren en verwijder geraffineerd suiker.
 • Bespreek medicatie met uw arts: nevenwerking en negatieve effecten (op langere termijn) .
 • Zoek een hulpgroep voor ouders of leer uw kind ontspanningsoefeningen.
 • Kies voor coaching of psychotherapie.

Oorzaken concentratiestoornis, ADD|ADHD bij kinderen

Meestal spelen zowel erfelijkheid als uw omgeving een rol. Farmaceutische bedrijven vertellen ons graag dat het een aangeboren neurobiologische stoornis is. En dat men daar een pilletje voor heeft. Zo eenvoudig is het niet.

De omgeving gaat verschillend om met iemand met ADHD of ADD. En elk persoon is anders. Vaak bestaan er naast de ADD en ADHD bijkomende psychologische problemen waarvoor psychotherapie aangewezen is.

Medicatie voor ADHD en ADD bij kinderen

Het gebruik van  medicatie moet weloverwogen gebeuren. Er bestaan bijverschijnselen en de lange termijn effecten zijn nauwelijks gekend.
Onze praktijk biedt een programma aan dat toelaat om concentratieproblemen te verminderen zonder dat medicatie dient ingenomen te worden.

Concentratieproblemen worden soms te vlug ADD (Attention Deficit Disorder) of ADHD genoemd. Er zijn vele oorzaken. Laat dit onderzoeken in ADHD-ADD Expertise-Centrum Psycholoog-JoVo.

Afspraak AD(H)D onderzoek volwassenen Nokere, Geraardsbergen of videocall

Afspraak AD(H)D onderzoek via video call

toon minder

Oproep onderzoek ADHD|ADD: proefpersonen gezocht

Een onderzoek ADHD medicatie kind en ADHD medicatie volwassenen is lopend. Wetenschappelijk onderzoek adhd met een adhd test om adhd kenmerken en adhd erkennen wat is adhd, met daarbij de eerste tekenen adhd. Adhd test kind om te komen tot een zorgvuldige diagnose adhd is nodig.
Draag bij aan een grootschalig onderzoek naar ADHD en ADD bij volwassenen en kinderen

Momenteel loopt er een grootschalig onderzoek.

Kinderen gezocht voor Onderzoek ADHD|ADD

Dit gebeurt in samenwerking met UGent, Universiteit Wageningen (Nl), UZ Antwerpen, ZNA. ADHD-ADD Expertise-Centrum Psycholoog-JoVo ondersteunt dit. Het onderzoek richt zich op de behandeling ADHD door middel van Pycnogenol. Extractie van dit middel gebeurt uit de Franse pijnboom. De bedoeling hiervan is om de behandelingseffecten op ADHD te vergelijken met medicatie en met een placebo.

lees meer

Behandeling ADHD|ADD: onderzoek voor wie en hoe?

In totaal onderzoekt men 144 kinderen met ADHD|ADD tussen 6 en 12 jaar oud. Dit onderzoek loopt 10 weken lang. Daarbij gebeurt onderzoek van het bloed, urine, faeces en ook via vragenlijsten. Daarbij gaat men het gedrag van ADHD|ADD kinderen na. En ook hun immuniteit, oxidatie stress en bijkomende klachten.

Doelstelling onderzoek ADHD

Bedoeling is om de oorzaken van ADHD en ADD beter te begrijpen. En om via een aangepaste voeding met natuurlijke supplementen (en niet via medicatie) de klachten te verminderen.

Wat kunnen de kinderen van het ADHD|ADD onderzoek verwachten?

U kunt gratis deelnemen aan de behandeling van tien weken. Maar de (grotendeels terugbetaalde) consultatie na tien weken betaalt u wel. Een arts onderzoekt de gezondheid van uw kind nauwkeurig. En dit gedurende verschillende onderzoekingen.

Gratis diensten

Pycnogenol supplementen stellen zij gratis ter beschikking (op eigen initiatief en verantwoordelijkheid). En bij elk van de twee consultaties voor bloedafname ontvangt uw kind twee filmtickets, dus vier in totaal. Ook neemt een zeer ervaren kinderverpleegkundige het bloed af. Misschien heeft uw kind niet direct voordeel aan het onderzoek. Maar het kan belangrijk zijn voor kinderen in de toekomst.

Meer info via uw huisarts, of tel. 03/265 27 06
Per mail: annelies.verlaet@uantwerpen.be.

toon minder

Reacties gesloten.