Psycholoog vinden

Psycholoog-psychotherapeut gezocht?

Een geschikte psycholoog vinden is geen gemakkelijke opdracht.  Het beroep van klinisch psycholoog is recent erkend. En er bestaat  pas sinds 3 maart 2018 een wettelijke bescherming van de titel ‘psychotherapeut’.  Iedereen mocht zich voorheen ‘psychotherapeut’ noemen, wat zijn (ontbreken van een) opleiding of beroep ook was!

Momenteel is er nog steeds geen wettelijke erkenning tegen al diegenen die zichzelf uitgeven voor ‘counselor’, ‘trainer’, ‘(life-)coach’, ‘healer’, ‘hypnotiseur’, waarzegger  enz.
De titel van ‘psycholoog’ en ‘klinisch psycholoog’ is pas enige tijd wettelijk erkend en patiënten worden daarbij beschermd door een tuchtcommissie. 

Een klinisch psycholoog vinden in 6 stappen

U moet op de website van een psychotherapeut dit vinden:

  • Master Psychologie
  • Richting klinische en/of ontwikkelingspsychologie
  • Universitaire  bijkomende opleiding Psychotherapie
  • Erkend door een officiële beroepsvereniging voor Psychotherapie
  • Voldoende ervaring
  • Ondubbelzinnig en vast tarief vermeld op de website

1. Vind een psycholoog

Zoek op een website (zie ‘medewerkers‘, ‘contact‘, ‘wie zijn wij’ etc.)  eerst of de ‘therapeut’ of ‘psychotherapeut’ of ‘coach’ (of wat dan ook), over het basisdiploma van psycholoog beschikt.

Dat is alvast een eerste stap. Vaak zult u zelfs deze informatie niet vinden op de website! Verlaat in dat geval de website.

Welke opleiding heeft een psycholoog?
Kies voor een master in de psychologie.

Zorg daarbij dat u een master (vroeger: licentiaat) psychologie vindt. Een master in de psychologie  heeft een vijfjarige universitaire opleiding psychologie gevolgd. Controleer het erkenningsnummer. Geen erkenningsnummer? Verlaat de website.

U vond een psycholoog met erkenningsnummer.

2. Zoek een klinisch psycholoog

Een master in de psychologie kan zeer verschillend opgeleid zijn. Bedrijfspsycholoog, schoolpsycholoog, klinisch psycholoog, experimenteel psycholoog, sportpsycholoog…

Van deze groep heeft de klinisch psycholoog het juiste basisdiploma om u te helpen uw problemen op te lossen. Maar ook dat is nog niet voldoende.

3. Een psychotherapeut vinden

Een klinisch psycholoog beschikt over een ruime theoretische kennis. Maar dit diploma op zich mist de vaardigheden en de klinische ervaring om u met uw problemen te helpen.

Enkel een klinisch psycholoog met de juiste opleiding psychotherapie geeft een eerste garantie dat u goed geholpen zult worden.
Kies daarbij voor een klinisch psycholoog die een postuniversitaire opleiding volgde.

4. Zoek een psycholoog met relevante ervaring

Een klinisch psycholoog en psychotherapeut met bovendien relevante werkervaring in psychotherapie in een ziekenhuis of andere  G.G.Z. organisatie is een zekere garantie.

5. Vind psychologen die erkend zijn

Praktijk Jovo met erkende psychologen

Is die klinisch psycholoog als psychotherapeut lid van een erkende beroepsvereniging? Dan is deze persoon misschien wel de juiste keuze.

6. Vind een psycholoog met een duidelijk tarief

Het tarief bij de psycholoog is volledig vrij d.w.z. elke psycholoog mag gelijk welk tarief vragen. Een betrouwbare website vermeldt een correct en ondubbelzinnig tarief. Dat tarief varieert tussen 50 en 60 euro per sessie van 45′.

Vindt u geen vaste tarieven terug of zijn die hoger of onduidelijk? Bijvoorbeeld: ‘overeen te komen’ , ‘nog af te spreken’, ‘afhankelijk van uw inkomen’, ‘volgens de geldende richtlijnen’? Verlaat dan die website.

Bekijk ons tarief

Er is nog een heleboel meer informatie over psychologen en psychotherapie.

[maxbutton id=”1″]