Kinderpsychologen bij echtscheiding:Tips

Hoe omgaan met uw kinderen bij een scheiding?

“Sometimes it lasts in love, but sometimes it hurts instead” (Adele)

Kinderpsychologen deden de  laatste jaren heel wat onderzoek naar de gevoelens van kinderen tijdens  de echtscheiding van hun ouders.  Hierna volgen een aantal direct te gebruiken  basistips om hen zoveel als mogelijk te beschermen tegen de negatieve gevolgen van een scheiding.

Onoplosbare relatieproblemen

Heeft uw kind hulp nodig tijdens uw echtscheiding?

Met de beste bedoelingen kiezen ouders ervoor om uit elkaar te gaan. Ze houden zich ondanks de ernstige relatieproblemen voor dat gelukkige gescheiden ouders beter zijn voor het kind dan ongelukkig samenwonenden. Dat is ook in de meeste gevallen  zo.

Maar het loopt niet altijd zoals gepland. De kinderen worden soms de dupe van een echtscheiding.  Midden van openlijk conflict of onderhuidse vijandigheid weet het kind vaak niet meer hoe het voor beide ouders goed kan doen of waar het nog veilig zijn/haar verhaal kwijt kan.

Uw kind verscheurd tussen vader en moeder

Het is een noodzaak voor elk kind om beide ouders graag te zien. Maak dus uw ex niet zwart tegenover uw kind! Het is belangrijk dat u als ouder uw verhaal kwijt kan tijdens of na een scheiding, maar uw kind is niet de geschikte persoon daarvoor.

Zoek steun bij vrienden of bij een eigen psychotherapeut zodat uw  boosheid of verdriet niet over uw kind wordt losgelaten. De slechte kanten van uw ex in het daglicht zetten zorgt er niet voor dat uw kind u liever zal zien, integendeel!

Als uw kind iets vertelt van bij de andere ouder, probeer dan neutraal te luisteren. Gebruik dit niet tegen uw ex, uw kind kan het vertrouwen in u verliezen en geraakt in een onmogelijke en psychisch ongezonde spreidstand tussen beide ouders.

Kinderpsychologie en de wekelijkse verhuis

Kinderen die elke week verhuizen van de ene ouder naar de andere, hebben het daar meestal niet gemakkelijk mee. Ze moeten telkens afscheid nemen en dan weer wennen aan  de andere ouder en diens omgeving.

Daarom  vertonen zij soms ‘moeilijk’ gedrag. Begrijp dat uw ex daarom geen slechte ouder is. De oorzaak van opstandigheid ligt vaker in de wissel dan in slecht ouderschap van de andere ouder.

Voorzie voldoende tijd voor uw kind om zich aan te passen. Het is niet aan te raden om uw kind naar uw ex (of omgekeerd) te brengen kort voor het slapengaan. Algemeen kan gesteld dat hoe jonger het kind, hoe moeilijker langere periodes weg van één ouder (en zeker van de moeder) te overbruggen zijn.

Goede raad van de kindertherapeut

Houd de verhuis van uw kind vooral rustig. Als er moeilijke onderwerpen te bespreken zijn, regel een oudervergadering zonder uw kinderen. Laat uw kind vooral geen getuige zijn van oplopende ruzies. Dit kan schuldgevoelens bij uw kind uitlokken.

Het beste is dat de ouders elkaar tijdens overgang ook echt even (kort) ontmoeten en iets over het verblijf kunnen zeggen. Het doet de kinderen deugd te weten dat hun ouders over hen kunnen blijven spreken. Als dit niet lukt, is een tussenpersoon (bvb familielid dat zich neutraal kan opstellen) of een kindertherapeut soms meer aangewezen.

Als je het liever van een kind zelf verneemt, bekijk dan het filmpje in ons vorig blogbericht.

Ruth Six

Kinderpsycholoog-Kindertherapeut

Psychologenpraktijk JoVo Kruishoutem


Reacties

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *