Een ADHD coach houdt zich voornamelijk bezig met de
klachtenbeheersing, het verbeteren van de coping mechanismen, het mensen leren
bewuster omgaan met hun ADHD stoornis en het leren omgaan met stress.
Een coach zal in de eerste plaats de kernproblemen van ADHD aanpakken, met name onoplettendheid, over beweeglijkheid en impulsiviteit zoals deze in het dagdagelijkse leven verschijnen. Dit toont zich bijvoorbeeld in ADHD klachten als stressbeheersing, zelfmotivering of planning.
Een coach richt zich vaak bij ADHD op de ontwikkeling van concreet gedrag, van de sociale vaardigheid of het aanleren van het probleemoplossend vermogen. Praktisch bestaat dat bijvoorbeeld uit het efficiënt leren gebruiken en volhouden van een agenda. Van planning in het algemeen, in het leren stellen van prioriteiten ook of het bekampen van het uitstellen van dingen.
Een coach tracht ervoor te zorgen dat een persoon met ADHD zich meer bewust is van zijn probleem en de klachten die erbij horen. Dat hij daarover beter kan nadenken (en er vooreerst blijft bij stilstaan!) en het probleem ten volle erkent. Daardoor zal hij zichzelf nog meer ontdekken, en ook de positieve aspecten van ADHD beter leren zien. Dan kan men ook verder nadenken over wat er vroeger allemaal misliep, en wat daarbij te maken had met ADHD. Vroegere fouten kunnen daardoor beter aanvaard worden. Dit kan uiteindelijk ook zorgen voor meer zelfaanvaarding en een positiever zelfbeeld.
Coaching bij ADHD gebeurt op velerlei wijze. Vooreerst moet het probleem ADHD goed aangeleerd worden in al zijn aspecten door psycho-educatie. Maar er zijn ook praktische aanpassingen mogelijk op school (elke school heeft tegenwoordig een ADHD werkgroep) en op het werk. Andere ADHD coaches richten zich vooral op het aanleren van de hierboven beschreven praktische vaardigheden.
Het combineren van de coaching met medicatie en psychotherapie levert vaak goede resultaten op. Het kan zorgen voor een vermindering van de klachten en voor een verhoging van de levenskwaliteit. Belangrijk is dat de coach beschikt over de juiste kwalificaties zoals een basisdiploma psychologie of psychiatrie en bijkomende erkende opleidingen. Want iedereen kan zich ongestraft ‘coach’ noemen. U kunt ook uw eigen coach zijn, met het boek van Kohlberg 'Opgeruimd leven met ADHD'
Jan Schrans
Erkenningsnummer: 641104942 jan.schrans@gmail.com
Sabine Vranken
Erkenningsnummer: 692109216 psysabinevranken@gmail.com
Psycholoog VVKP
EersteLijns Psycholoog (ELP)
Gespecialiseerde Psychologische Zorg (GPZ)
Waregemsestraat 80 te Nokere
Zikastraat 126 te Geraardsbergen