Concentratieproblemen

Onze Psychologenpraktijk is gespecialiseerd in het onderzoek en de behandeling van concentratieproblemen. Jouw concentratieproblemen kunnen een heel verschillende oorzaak hebben.

Misschien heb je problemen met aandacht of concentratie omdat je last hebt van een burn-out. Of kun je je gedachten er niet bij houden door partnerrelatieproblemen of omdat je je zorgen maakt over de kinderen. Of schuilt er een depressie onder je concentratiestoornissen?

Ook mensen met een verslaving aan bijvoorbeeld alcohol of pillen lijden vaak aan een gebrekkige concentratie. Tenslotte kan ook ADHD of ADD aan de basis liggen van ernstige concentratiestoornissen.

Ervaring met concentratieproblemen

In onze Psychologenpraktijk werken masters klinisch psychologen met heel veel ervaring in al deze problemen en nog meer. Wij kunnen op korte tijd en binnen de week, zonder veel testen of kosten, uitzoeken voor jou wat de oorzaak is van je concentratiemoeilijkheden.

Als wij vinden dat uw concentratieproblemen veroorzaakt worden door ADD en ADHD, dan hebben wij hiervoor een apart testprogramma én een online behandelprogramma voor een democratische prijs. Wij behandelen | ADD en ADHD al vele jaren. Maar zoals gezegd: niet alleen mensen met ADHD|ADD hebben last van concentratiestoornissen.

Vooraleer te beslissen over een behandeling voor concentratieproblemen dient dus eerst een zorgvuldige diagnosestelling te gebeuren.

Maak hier een afspraak voor een gewone consultatie

Kun je concentratieproblemen laten testen?

Volwassenen kunnen hun concentratieproblemen testen en behandelen in onze Psychologenpraktijk Psycholoog-JoVo. Een zorgvuldige diagnose, coaching of psychotherapie kan hier helpen.

“Concentratieproblemen hebben verschillende oorzaken. Onze  klinisch psycholoog zoekt dit voor u uit.

-Jan Schrans

Anderzijds komt ADD-ADHD vaak voor samen met een depressierelatieproblemen ,angstaanvallen of burnout. Vaak verdwijnt een concentratiestoornis als dit onderliggende probleem met psychotherapie behandeld wordt. Maar omgekeerd wordt ADD vaak als depressief zijn, burn-out, C.V.S., manisch depressief of borderline gediagnosticeerd. Het is dus heel belangrijk om de juiste diagnose te stellen zodat de juiste behandeling toegepast kan worden. Als u bijvoorbeeld depressief bent als bijkomend verschijnsel van ADD, dan hebben anti-depressiva meestal weinig zin.

ADD en ADHD: een juister omschrijving.

Bij  ADD of ADHD denkt u aan hyperactiviteit, concentratieproblemen en problemen met het geheugen. Maar het is ingewikkelder dan dit. Een juiste diagnose stellen is vaak moeilijk.

Toch is dit, zeker bij kinderen met ADHD, belangrijk. Ook volwassenen sukkelen soms al hun leven lang met ADD.  Zonder dat dit juist ingeschat en aangepakt werd als kind. Uw arts kan een lichamelijk onderzoek uitvoeren, en een psycholoog-psychotherapeut het psychologisch onderzoek.

Concentratieproblemen bij kinderen

De psycholoog bekijkt informatie verzameld via de huisarts, de school, familie, ondervraagt de patiënt uitvoerig en neemt psychologische tests af.

Waarom kan mijn kind zich niet concentreren?

Merkt u behalve concentratieproblemen bij uw kind:

 • Uw kind is chaotisch, ongedurig, steeds bezig, verveelt zich vlug, vlug afgeleid.
 • Het vertoont risicovol of impulsief gedrag, het niet afmaken of uitstellen van taken.
 • Zijn slechte organisatie, vergeten, te laat komen, inefficiënt werken, valt op.
 • School, werkomgeving en partner vinden het lui, weerbarstig of ongemotiveerd.
 • Dit bezorgt u angst, depressie, relatieproblemen, burnout, verslaving.
 • Uw kind is onverklaarbaar vermoeid en die vermoeidheid neemt toe met de jaren.
 • Het voelt zich vaak depressief met een leeg gevoel van verveling.
 • Sociale contacten boezemen het angst in of maken het onrustig.

Een duidelijke diagnose kan u rust en aanvaarding brengen. Met de hulp van uw huisarts en psychotherapie vindt u de verschillende oorzaken.

Tips concentratieproblemen oplossen:

 • Voorzie een externe structuur, bv. een agenda, notaboekje, to do lijstjes.
 • Zoek ook een hobby waarin uw kind veel energie kwijt kan.
 • Een time-out zorgt daarbij voor rust en overzicht, voor geestelijke hygiëne.
 • Help ook met het organiseren en opvolgen.
 • Verdraag daarbij dat regelmatig één en ander fout loopt.
 • Stel daarom uw eigen verwachtingen van zijn prestaties wat bij.
 • Geef tevens omega 3 en 6 vetzuren.
 • Bespreek zeker ook de medicatie met uw arts: nevenwerking en negatieve effecten op lange termijn!
 • Zoek eventueel een zelfhulpgroep of leer ontspanningsoefeningen.
 • Kies hierbij voor coaching of psychotherapie.

Oorzaken Concentratieproblemen behandelen

Is medicatie nodig?

Meestal spelen zowel erfelijkheid als uw omgeving een rol. Farmaceutische bedrijven vertellen ons graag dat men daar een pilletje voor heeft. Zo eenvoudig is het niet.

En elk persoon is anders. Vaak bestaan er dan ook naast de concentratiestoornis andere psychologische problemen. Waarvoor ook soms psychotherapie aangewezen is.

Concentratieproblemen: depressie

Concentratieproblemen zijn in die zin soms een gevolg van een depressie. Wie zich depressief voelt kan zich bijvoorbeeld meestal niet zo goed concentreren. Maar concentratieproblemen komen vaak voor samen met een depressie.

Medicatie bij concentratieproblemen

Het gebruik van  medicatie moet echter weloverwogen gebeuren door uw arts. Er bestaan immers bijverschijnselen, en de lange termijn effecten zijn niet of nauwelijks gekend.

Onze praktijk biedt daarom een programma aan dat toelaat om concentratieproblemen te verminderen. Zonder dat daarbij medicatie dient ingenomen te worden.

Verder op onze site vindt u een antwoord op de meeste van uw vragen over ADHD en ADD

Maak hier een afspraak voor een gewone consultatie

Uw mailadres wordt niet getoond. Naam en mailadres invullen aub

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.