Concentratieproblemen en ADHD

Onze Psychologenpraktijk is gespecialiseerd in het onderzoek en de behandeling van concentratieproblemen en ADHD. Jouw concentratieproblemen kunnen een heel verschillende oorzaak hebben.

Misschien heb je problemen met aandacht of concentratie omdat je last hebt van een burn-out. Of kun je je gedachten er niet bij houden door partnerrelatieproblemen of omdat je je zorgen maakt over de kinderen. Of schuilt er een depressie onder je concentratiestoornissen?

Ook mensen met een verslaving aan bijvoorbeeld alcohol of pillen lijden vaak aan een gebrekkige concentratie.

Concentratieproblemen gaan vaak samen met een depressierelatieproblemen, angstaanvallen, burnout. Vaak verdwijnt een concentratiestoornis als dit onderliggende probleem met psychotherapie behandeld wordt.

Maar omgekeerd wordt ADHD vaak als depressief zijn, burn-out, C.V.S., manisch depressief of borderline gediagnosticeerd. Het is dus heel belangrijk om de juiste diagnose te stellen zodat de juiste behandeling toegepast kan worden.

Tenslotte kan ook ADHD of ADD (dwz ADHD van het onoplettende type) aan de basis liggen van ernstige concentratiestoornissen.

Ervaring met concentratieproblemen en ADHD

In onze Psychologenpraktijk werken masters klinisch psychologen met heel veel ervaring in al deze problemen en nog meer.

Kun je concentratieproblemen en ADHD laten onderzoeken?

Volwassenen kunnen hun concentratieproblemen laten onderzoeken en behandelen in onze Psychologenpraktijk Psycholoog-JoVo. Een zorgvuldige diagnose helpt.

Wij kunnen op korte termijn zonder veel testen of hoge kosten uitzoeken voor jou wat de oorzaak is van je concentratiemoeilijkheden.

Maak afspraak voor een AD(H)D onderzoek Videocall - in Nokere - in Geraardsbergen

Kun je concentratieproblemen en ADHD behandelen?

Als u vermoedt dat uw concentratieproblemen veroorzaakt worden door AD(H)D, dan hebben wij hiervoor een betaalbaar en praktisch online behandelprogramma. Wij behandelen | ADD en ADHD al vele jaren. Maar zoals gezegd: niet alleen mensen met ADHD|ADD hebben last van concentratiestoornissen.

Vooraleer te beslissen over een behandeling voor concentratieproblemen dient dus eerst een zorgvuldige diagnosestelling te gebeuren.

Koop hier uw doe-het-zelf-pakket AD(H)D Behandelprogramma

ADD en ADHD: een juister omschrijving.

Bij  ADD of ADHD denkt u aan hyperactiviteit, concentratieproblemen en impulsiviteit. Maar het is ingewikkelder dan dit. Een juiste diagnose stellen is vaak moeilijk.

Toch is dit bij ADHD belangrijk. Ook volwassenen sukkelen soms al hun leven lang met ADHD.  Zonder dat dit juist ingeschat en aangepakt werd als kind. Uw arts kan een lichamelijk onderzoek uitvoeren, en een klinisch psycholoog het psychologisch onderzoek.

Concentratieproblemen en ADHD bij kinderen

De psycholoog bekijkt informatie die de patiënt verzameld heeft via de huisarts, de school of de familie en bevraagt de patiënt uitvoerig. Kinderen tot en met 13 jaar worden onderzocht door collega Sabine Vranken.

Waarom kan mijn kind zich niet concentreren?

Merkt u behalve concentratieproblemen bij uw kind:

  • Uw kind is chaotisch, ongedurig, steeds bezig, verveelt zich vlug, vlug afgeleid.
  • Het vertoont risicovol of impulsief gedrag, het niet afmaken of uitstellen van taken.
  • Zijn slechte organisatie, vergeten, te laat komen, inefficiënt werken, valt op.
  • School, werkomgeving en partner vinden het lui, weerbarstig of ongemotiveerd.
  • Dit bezorgt u angst, depressie, relatieproblemen, burnout, verslaving.
  • Uw kind is onverklaarbaar vermoeid en die vermoeidheid neemt toe met de jaren.
  • Het voelt zich vaak depressief met een leeg gevoel van verveling.
  • Sociale contacten boezemen het angst in of maken het onrustig.

Een duidelijke diagnose kan u rust en aanvaarding brengen. Met de hulp van uw huisarts en psychotherapie vindt u de verschillende oorzaken.

Tips concentratieproblemen oplossen:

  • Voorzie een externe structuur, bv. een agenda, notaboekje, to do lijstjes.
  • Zoek ook een hobby waarin uw kind veel energie kwijt kan.
  • Een time-out zorgt daarbij voor rust en overzicht, voor geestelijke hygiëne.
  • Help ook met het organiseren en opvolgen.
  • Verdraag daarbij dat regelmatig één en ander fout loopt.
  • Stel daarom uw eigen verwachtingen van zijn prestaties wat bij.
  • Geef tevens omega 3 en 6 vetzuren.
  • Bespreek zeker ook de medicatie met uw arts: nevenwerking en negatieve effecten op lange termijn!
  • Zoek eventueel een zelfhulpgroep of leer ontspanningsoefeningen.
  • Kies hierbij voor coaching of psychotherapie.

Oorzaken Concentratieproblemen behandelen

Is medicatie nodig?

Meestal spelen zowel erfelijkheid als uw omgeving een rol. Farmaceutische bedrijven vertellen ons graag dat men daar een pilletje voor heeft. Zo eenvoudig is het niet.

En elk persoon is anders. Vaak bestaan er dan ook naast de concentratiestoornis andere psychologische problemen. Waarvoor ook soms psychotherapie aangewezen is.

Concentratieproblemen: depressie

Concentratieproblemen zijn in die zin soms een gevolg van een depressie. Wie zich depressief voelt kan zich bijvoorbeeld meestal niet zo goed concentreren. Maar concentratieproblemen komen vaak voor samen met een depressie.

Medicatie bij concentratieproblemen

Het gebruik van  medicatie moet echter weloverwogen gebeuren door uw arts. Er bestaan immers bijverschijnselen, en de lange termijn effecten zijn niet of nauwelijks gekend.

Onze praktijk biedt daarom een programma aan dat toelaat om concentratieproblemen te verminderen, zonder dat daarbij medicatie dient ingenomen te worden. Voor studenten, tijdens blok en examens, of tijdens de opstart van ons behandelprogramma, adviseren wij artsen soms om medicatie voor te schrijven.

Verder op onze site vindt u een antwoord op de meeste van uw vragen over ADHD en ADD

Koop hier uw doe-het-zelf-pakket AD(H)D Behandelprogramma

Reacties gesloten.