Depressie behandeling

Wanneer start je met een Depressie behandeling – Depressie Therapie? De eerste opdracht is om je eigen depressie te herkennen. Want het is belangrijk om er niet te blijven mee zitten. Zoek hulp zodat je er vanaf geraakt.

Een depressie aanpakken kan door de betekenis van de depressie te herkennen.


Depressief zijn

Hoe weet je of je een depressie hebt? Of dat het slechts een dipje is, het vallen van het blad? Geraak je niet in gang, blijf je in bed liggen? Of voel je je somber? Is het leven zinloos en leeg geworden? Bepaalt het elke dag? Is het voorbijgaand?

Depressie herkennen

Als je een depressie hebt dan bepaalt dit bijna gans je leven. Dan voel je je leeg en te neer geslagen, verdrietig ook. Veel plezier is er niet meer aan. Dat verschijnt niet alleen op je werk. Maar ook in je gezin en tijdens je vrije tijd. Ook met je vrienden is er nog weinig plezier aan.

U voelt zich bij momenten depressief. Alles is lastig, veel gaat moeizaam. Het verlangen om iets te doen, mensen te ontmoeten ontbreekt. U hebt er geen zin in, ziet het niet (meer) zitten.

Symptomen depressie: soorten

Misschien verdwijnt dit gevoel van depressief zijn bij jou, om erna terug te keren. Of is het altijd aanwezig? Neerslachtigheid verschilt erg per situatie en per moment. Toch zie je bij je depressief zijn symptomen die vaak terugkeren. Ruwweg zijn die zo in te delen:

Depressief zijn: psychisch

 • Gevoelens van hopeloosheid en hulpeloosheid
 • Lage zelfwaardering, weinig zelfvertrouwen
 • Zelfmoordgedachten
 • Verdriet, ontbreken van plezier, weinig libido
 • Schuldgevoelens, angst en bezorgdheid
 • Irritatie en onverdraagzaamheid t.a.v. anderen
 • Gebrek aan motivatie en interesse, onbeslistheid
 • Concentratieproblemen

Deze lange lijst van psychische kenmerken toont aan dat een depressie genezen vaak een psychotherapeutisch gebeuren is.

Depressief zijn: lichamelijk

 • Vertraagde beweging of spraak
 • Veranderde eet -en slaapgewoontes
 • Constipatie, een droge mond
 • Onduidelijke pijnscheuten, trillende handen, onverklaarbare pijn
 • Gebrek aan energie, weinig lichamelijke behoefte aan seks
 • Veranderingen in de menstruele cyclus
 • Omkering dagnachtritme en andere slaapproblemen
 • Duizeligheid, hartkloppingen, druk op de borst

Depressief zijn: sociaal

 • Slecht presteren op het werk
 • Minder sociaal actief, contact vermijdend, het gevoel geïsoleerd te zijn
 • Minder interesses en hobby’s
 • Moeilijkheden met partner en kinderen
 • Vlug geïrriteerd en gefrustreerd

Depressieve gevoelens

Wanneer heb je een ernstige depressie? Als de depressie een hevige en omvattende invloed uitoefent op je leven. Als je dagelijkse bezigheden niet meer lukken. Als je er alleen niet meer bovenop geraakt.

Zelfmoord bij depressie

Zelfmoord bij depressie aanpakken en de depressie behandelen kan bij verschillende soorten depressie.

Zelfmoord bij een depressie voorkomen kan.

In deze gevallen denk je misschien aan zelfmoord. Als de enige weg om eruit te geraken. Je zit dan in een donkere tunnel waarvan je het einde niet meer ziet en de wanden op je afkomen. Denk je terwijl je dit leest heel concreet aan zelfmoord? Bel dan de zelfmoordlijn 1813. Probeer vooral om op tijd je depressie te herkennen en ook te erkennen.

Met de juiste hulp is veel mogelijk. Je depressie hoeft niet te blijven bestaan.

Zelfmoordcijfers België

De meeste mensen met een depressie (ongeveer 8 op 10) hebben last van zelfmoordgedachten. Toch zal slechts een heel klein deel daarvan een zelfmoordpoging ondernemen. En één op tien van die pogingen leidt tot de dood. Desondanks vormen depressieve gevoelens een risico op zelfmoord.

Zelfmoordgedachten en zelfmoordpoging

Vaak willen mensen met zelfmoordgedachten niet dood. Je wil misschien een ander leven. Je wil bepaalde zaken of gevoelens in je leven niet meer. Of je bent wanhopig. Daardoor denk je er soms aan om te stoppen met dit leven. Dan zijn die problemen meteen weg. Maar ook al de rest… Zelfmoord als enige uitweg.

Er alleen uit geraken als je het gevoel hebt dat je in een diepe put zit… Vaak heel moeilijk. Met de juiste (professionele) hulp kan dit. Want praten helpt.

Oorzaken depressie

Depressie heeft wellicht vele verschillende oorzaken. Een depressie ontwikkelt zich vanuit diverse factoren. Meestal is het een combinatie van moeilijke zaken uit je verleden met huidige toestanden. Bovendien spelen biologische elementen en de eigen persoon ook een rol daarin. Zonder je omgeving te vergeten daarbij. Vergeet dus maar dat je depressie veroorzaakt wordt door één zaak.

Depressieve gevoelens

Eén manier om dit te begrijpen is vanuit de concepten draaglast en draagkracht. Je hebt een zeker evenwicht in lichaam en geest als je de lasten die je moet dragen aankunt. Als je er voldoende eigen kracht voor ter beschikking hebt.

Depressie: een definitie

Wat is je draagkracht? Dat is een ‘dragende’, steunende omgeving, je talenten om moeilijke situaties te verdragen en aan te pakken. Een sterk sociaal netwerk, een geheel van positieve ervaringen, zowel vroeger als nu, een goede lichamelijke gezondheid ondersteund door gezonde voeding, een gevoel van zinvolheid, slaaphygiëne, genoeg beweging enzovoorts.

De draaglast is de hoeveelheid stress die je te verwerken krijgt, problemen in je netwerk of relatieproblemen, moeilijke ervaringen die je meemaakte, een zekere lichamelijke of geestelijke kwetsbaarheid, ziekte enzovoort.

Depressie: hulp nodig?

Vecht je met te weinig draagkracht tegen teveel draaglast? Dan bestaat er een risico op een depressie.

Depressie soorten

Depressie soorten voor de verschillende depressie betekenis voor de depressie behandelen.

Er bestaan verschillende soorten depressie elk met hun eigen depressie definitie.

Familie en depressie

Ook al is het lang geleden, toch kan je jeugd voor een depressie zorgen. Gebeurtenissen nu kunnen oude en slechte ervaringen wakker maken. In het bijzonder trauma’s kunnen dit oproepen. Werd je tijdens je jeugd mishandeld, misbruikt of verwaarloosd? Dan kan dit plots de kop opsteken. Vaak door een onbenullig voorval of gebeurtenis. Een slapende reus wordt plots wakker en overvalt je.

Genetica en depressie

Als je depressief bent dan is er een verhoogde kans dat sommige familieleden ook een depressie hadden of hebben. Wellicht is er ook een genetische factor aanwezig. Dat betekent niet dat je niks kunt doen aan je depressie. Maar wel dat je er meer kwetsbaar voor bent. En dat wil ook niet zeggen dat meteen heel je familie depressief zou zijn.

Van generatie op generatie doorgegeven

Anderzijds worden zaken die een depressie uitlokken vaak doorgegeven van generatie op generatie. En dat is soms moeilijk te onderscheiden van een ‘endogene’ depressie. Depressie behandelen betekent dan dat je ook werkt voor de volgende generaties.

Depressie test

Het is deze combinatie van erfelijkheid en sommige belastende levensgebeurtenissen, gekoppeld aan een eigen persoon, die de kans verhogen op een depressie.

Zelf je depressie behandelen

Je bent niet de enige met een depressie. Ongeveer 8% van de bevolking krijgt ooit te maken met een depressie. Je hiervoor schamen of schuldig voelen hoeft niet. Je hebt er niet zelf om gevraagd of voor gezorgd. Vooraleer je verdere hulp zoekt kun je een milde depressie bestrijden met eigen middeltjes.

Praat over je depressie

De eerste om mee te praten over je depressie zijn je dichte familie en vrienden. Zij kennen je al vele jaren en zijn het meest in je buurt. Leg hun uit wat je doormaakt, wat je voelt. Vaak zorgt dit voor opluchting, een gevoel van steun.

Huisarts

Als dit niet helpt kun je je depressieve gevoelens bespreken met je huisarts. Huisartsen kennen hun patiënten en familie vaak al vele jaren. Je huisarts zal een eerste inschatting maken van de ernst van je depressief voelen.

Praten kan helpen om uit je negatieve spiraal te geraken. Om in gang te geraken en een vogelperspectief te verkrijgen op je probleem. Oud verdriet, woede of pijn kan zo een uitweg vinden in woorden.Geef jezelf daarvoor voldoende tijd. Verwerken van deze gevoelens vraagt tijd.

Geef jezelf de tijd

Neem de tijd om je depressie te genezen

Eis van jezelf niet dat je onmiddellijk terug aan het werk gaat. Of dat je morgen al presteert. Ga stapje voor stapje te werk met eenvoudige en concrete doelstellingen die gemakkelijk te bereiken zijn.

Zorg voor jezelf

Verzorg je slaap, voeding en beweging.

Slaap voldoende tijd, kruip ’s avonds op tijd in bed en sluit je schermen af een uur voor het slapengaan. Bouw een kort middagdutje in.

Gezonde voeding bij depressie

Verzorg je voeding. Vermijd vooral suiker, en ook teveel rood vlees. Eet vaak en gevarieerd groenten, volle granen en niet-geraffineerde producten als koudgeperste olie en rauwe honing. Kies voor grasboter en niet voor margarines of smeer -en bakboter.

Beweeg!

Beweeg minstens twee tot drie uur per week: wandelen, fietsen, lopen, zwemmen, fysieke arbeid, tuinieren… Kies een sport die je zelf graag doet, anders hou je het niet vol. Sporten verbetert ook je slaap.

Alcohol en drugs

Drugs en alcohol zijn geen oplossing voor depressie

Vermijd alle alcohol en neem geen drugs. Alcohol bezorgt je een vals goed gevoel dat je daarna dubbel en dik terugbetaald krijgt. Drugs zijn niet alleen verboden maar tasten ook je algemene lichamelijke en geestelijke gezondheid aan. Bovendien zijn ze zeer slecht voor je hersenen. En je wordt er verslaafd aan.

Actief tegen depressies

Richt je leven op actieve wijze in. Verzorg je netwerk en doe aan buitenhuisactiviteiten. Gezonde lucht en zon doen goed.

Vitamine D

Het is ondertussen voldoende wetenschappelijk bewezen. Vitamine D werkt bij lichte depressies veel beter dan antidepressiva.

Bovendien heb je bij Vitamine D geen vervelende bijverschijnselen zoals impotentie of gebrek aan libido en vetzucht. En Vitamine D is veel goedkoper.

Bespreek het met je huisarts.

Werken is de boodschap, met mate

Blijven werken is de boodschap Niets is zo moeilijk als depressief tussen de vier muren van je huis te zitten depressief zijn. Terwijl je familie op het werk is en op de schoolbanken zit. Als het even kan, blijf dan een paar dagen per week werken, zodat je de resterende tijd kunt vullen met ontspannende, gezonde en leuke activiteiten.

Depressief – therapie: wat te verwachten

Depressie behandeling of depressie therapie is mogelijk in onze Psychologenpraktijk.

U lijdt onder een neerslachtig, depressief gevoel. Het bemoeilijkt uw leven, en dat van uw familie, vrienden of collega’s.

“Met mijn ervaring help ik u onder deze zwarte sluier vandaan. In mijn psychotherapie help ik u kiezen voor uw verlangens, voor een ander leven.”

-Jan Schrans

Waarom kiezen voor depressie therapie?

 • Vind moed en energie om de depressie therapie te beginnen.
 • Ik zorg dat de therapie ‘pakt’, dat we een eerste zicht krijgen op het probleem.
 • Met voldoende inzicht kunt de therapie volhouden en doorwerken.
 • Langzamerhand krijgt u meer greep op uzelf, op uw leven & uw omgeving.
 • U vindt terug plezier, verlangens en keuzevrijheid in het leven.

Spreken is het eerste dat moet gebeuren in een depressie behandeling bij een psychotherapeut.

Depressie behandeling: wat?

Volgende vragen komen vaak aan bod in depressie therapie:

 • Wat bracht u in die bepaalde depressie?
 • In welke omgeving kreeg u die?
 • Wat roept dit woord bij u op?
 • Welke betekenis geeft u aan uw depressie?
 • Wanneer kreeg u dit gevoel voor het eerst?

Over medicatie

Medicatie innemen vereist een zorgvuldige diagnose, dosering en opvolging. Dit gebeurt door een arts. In slechts 10 à 15 % van de gevallen (bij zeer ernstige depressie) zijn ze echt nodig en werkzaam. Let op : bij jongeren zijn er aanduidingen dat antidepressiva het risico op zelfmoord verhogen.

Medicatie kan uw stemming, uw slaap- en eetpatroon en uw concentratie verbeteren. Maar het duurt drie à zes weken voor het effect van deze vorm van depressie behandeling merkbaar is. Vaak zijn er vervelende bijverschijnselen zoals impotentie en frigiditeit. En pillen lossen uw problemen niet op voor altijd. Maar een depressie therapie tracht dit wel te doen.

Als het enigszins mogelijk is kiest de Psychologenpraktijk voor een psychotherapie zonder medicatie, liefst in overleg met uw arts.

Depressie behandeling: huisarts & familie

Uw huisarts kan een zuiver medische oorzaak van de depressie uitsluiten. En ook doorverwijzen voor een depressie therapie naar een psychotherapeut en/of psychiater.

Als familielid kunt u uw verwante aanmoedigen om een depressie behandeling te starten en vol te houden.

In een extreme situatie of als u zeer ongerust bent kunt u ook beroep doen op de zelfmoordlijn.

Het is voor familieleden en vrienden moeilijk leven met iemand met een depressie. Bijvoorbeeld bij een postnatale depressie. Therapie ontlast soms gans het gezin.


Manisch Depressief

Een manische depressie of bipolaire stoornis herkennen en de depressie test aanpakken vereist vaak een depressie test.

Een manische depressie aanpakken vereist een zorgvuldig onderzoek naar de depressie.

Uw stemmingsschommelingen zoeken wij voor u uit

Mensen hebben stemmingsstoornissen om zeer uiteenlopende redenen. Onze psychotherapeut bekijkt de oorzaak en tracht een oplossing voor uw wisselende gemoedsstemmingen te vinden.

Wij stellen een zorgvuldige diagnose en bespreken met u de mogelijkheden van een psychotherapie of begeleiding. Indien nodig bezorgen wij u het adres van een gespecialiseerd arts. Belangrijk is dat uw huisarts een lichamelijke oorzaak uitsluit.

Behandeling manisch depressieve klachten

In onze Psychologenpraktijk  kunnen we u helpen om de precieze oorzaak te vinden van uw stemmingswissellingen. Psycholoog Jan Schrans heeft 18 jaar ervaring in een psychiatrisch ziekenhuis. Het hebben van stemmingswisselingen hoeft niet te betekenen dat er sprake is van een manisch depressieve psychose.

Een gericht advies, een korte begeleiding of een psychotherapie kunnen u in de meeste gevallen van die manisch depressieve klachten afhelpen. Als er echt sprake is van een manisch depressieve psychose raadpleegt u best een psychiater.

Leer hoe u bipolaire symptomen kunt herkennen en waarom het zinvol kan zijn om dan een psychotherapeut op te zoeken:

Manisch depressief: symptomen

 •  Niet te volgen in uw daden en gedachten
 • Overdreven blij en uitgelaten
 •  Vaak teveel aan energie
 •  Overdreven actief
 •  Enorme creativiteit en grote verbeeldingskracht
 •  Nauwelijks behoefte aan slaap
 •  U ervaart uw eigen manisch gedrag als normaal

Symptomen van de depressieve periode zijn:

 •  Gevoel waardeloos en nutteloos te zijn
 •  Bij de minste inspanning oververmoeid
 •  Verliest u elke interesse?
 •  U onderhoudt weinig sociale contacten
 • Snel in een fase van totale uitputting
 •  Er overvallen u zelfmoordgedachten of zelfmoordplannen

Hoe herkent u een manisch depressieve psychose?

Bij bipolaire psychose is er vaak sprake van realiteitsverlies. Maar niet altijd. Best zoekt u in dit geval ook hulp bij een psychiater voor diagnose en behandeling. In de Psychologenpraktijk helpen wij u of uw familielid om de bij een arts gestarte behandeling ook vol te houden tijdens een manische fase. En bieden wij steun in een depressieve fase. Daarnaast helpen wij uw kinderen.

Zowel diagnosestelling als behandeling zijn moeilijk bij een manisch depressieve psychose.

E-mail: jan.schrans@gmail.com

Manisch depressieve psychose: psychotherapie.

Uw manisch depressieve psychose behandelen wij anders dan gewone stemmingsschommelingen. Onze begeleiding of psychotherapie is dan slechts een bijkomende hulp. Naast de medicatie en begeleiding door familie, huisarts en psychiater.

We zoeken niet zozeer naar de oorzaken. Wij bieden vooral steun en nuttig advies. Doelstellingen: medicatietrouw, overbruggen van depressieve momenten, uzelf in de hand houden.

Kinderen van ouders met een bipolaire stoornis

Uw dochter of zoon heeft soms hulp nodig, als u of uw partner lijdt aan een bipolaire stoornis.

Want jonge kinderen en pubers zijn erg gevoelig voor de stemming van hun ouders. Ook als u het tracht te verbergen. U bent dan minder beschikbaar, vaak onvoorspelbaar en soms bezorgt u hun angst en onzekerheid. Hulp door een kindertherapeut is soms nodig.

Wij kunnen uw kind informatie, opvang en hulp geven om uw gedrag te begrijpen en te leren voorspellen. Het kan voor uw kind een grote opluchting zijn om te spreken met een derde partij. Samen proberen we de ontwikkeling van uw kind op het juiste spoor te houden.


Postnatale depressie

Een post partum depressie herkennen en deze manische depressie behandelen kan beginnen met de depressie definitie.

Postnatale depressie of postpartum depressie behandelen.

Depressie of babyblues?

Babyblues verdwijnen vanzelf na een paar dagen. Blijft u zich als jonge moeder toch futloos, eenzaam, ellendig of leeg voelen? En schaamt u zich daarvoor, of heeft u schuldgevoelens? Maakt dit van deze mooie tijd een beproeving voor uzelf en uw gezin?

Verzuurt het uw partnerrelatie en uw band met de andere kinderen?

Postnatale depressie: therapie soms een noodzakelijke stap

Depressieve gevoelens na de bevalling: u bent niet de enige. Ongeveer 1 op 10 moeders krijgt er last van. Dit kunnen tekenen zijn van een postnatale depressie. Bespreek met uw partner of psychotherapie of een verkennend gesprek nodig is bij een psycholoog .

Postnatale depressie: symptomen

Postpartum depressie lijkt sterk op een gewone depressie:

 • Troosteloos, lusteloze, lege en doodse gevoelens met huilbuien
 • U mist het moedergevoel. Of integendeel u bent overbezorgd voor uw kind.
 • Eetproblemen, slaapstoornissen, vermoeidheid, hoofdpijn, nausea of duizeligheid.
 • Vergeetachtigheid, u kunt zich moeilijk concentreren en bent wat verward en lichtgeraakt.
 • U vertoont een gebrek aan zelfvertrouwen, gevoelens van wanhoop, angst, minderwaardigheid.

Oorzaken van een postnatale depressie.

relatieproblemen, verhuizen, het overlijden van een dierbare, trauma’s in het verleden, lichamelijke gevolgen van de bevalling : vVeel zaken kunnen een postnatale depressie uitlokken, veroorzaken of verergeren.

Soms heeft de postnatale depressie te maken met onverwerkte ervaringen uit het verleden. Bespreek dit tijdens een postnatale depressie behandeling. Ook deze problemen kunt u aanpakken samen met uw psychotherapeut.

Onderschat niet dat ook een miskraam of abortus vaak schuldgevoel, verdriet en rouw veroorzaken.

Praktische raadgevingen voor moeders met postpartum depressie

 • Praat met uw omgeving over uw verdriet, wanhoop, angst, schuldgevoel, schaamte, gevoel van falen.
 • Laat toe dat je partner en familie of vrienden voor jou, het huishouden en de baby zorgen.
 • Aanvaard dat het moeilijk en lastig is en dat je niet perfect bent, neem tijd voor uzelf.
 • Zoek informatie op in bib, op internet of in de boekhandel.
 • Praat erover met uw huisarts of met een psychotherapeut indien nodig.

Kindertherapie

Ook voor de andere kinderen in het gezin kan de postnatale depressie een zware last zijn. Indien dit u ernstig lijkt, overweeg dan een verkennend gesprek met de kindertherapeut. Of plan een verkennend gesprek bij de psycholoog.

Postnatale depressie: symptomen in onze psychologenpraktijk.

Depressie behandelen gaat vaak vlug. Belangrijk daarvoor is dat men een psycholoog kiest met voldoende ervaring. En de juiste opleiding.

Behandeling postnatale depressie

Therapie werkt meestal, soms is het een lange weg. Bij vooral lichamelijke oorzaken helpt een vitamine -of hormoonbehandeling. Bespreek dit met uw huisarts.

Zes op tien vrouwen krijgen bij een tweede kind opnieuw last van een postpartum depressie. Psychotherapie kan dit soms voorkomen door het grondig aan te pakken. Postnatale depressie therapie helpt vaak gevoelens en gedachten te begrijpen, ze een plaats te geven of ze te veranderen.

Medicatie kan bij postnatale depressie behandeling kan soms een bijkomende steun zijn. Ook andere eet- en slaapgewoontes, meer beweging kunnen het effect van de psychotherapie versterken.


Neerslachtigheid

Depressie soorten zoals neerslachtigheid bepalen de depressie definitie en met depressie hulp kan men de depressie behandelen.Neerslachtigheid kan een depressief gevoel verbergen.

Wat is neerslachtigheid?

Neerslachtigheid is geen wetenschappelijke term. U drukt met neerslachtigheid wellicht uit dat u zich niet goed voelt.

Onder neerslachtigheid verstaat men vaak:

 • gevoel van hopeloosheid
 • schuldgevoelens
 • vermoeidheid
 • gebrek aan interesses
 • snel afgeleid worden
 • zelfmoordgedachten -of plannen, depressief zijn
 • veranderingen in slaap- en eetpatroon
 • veranderingen qua gedrag zowel op het werk als in het dagdagelijkse samenleven met anderen

Depressie behandeling – Depressie Therapie bij neerslachtige gevoelens

Depressie behandeling – depressie therapie in de Psychologenpraktijk: een psychotherapeut kan u duidelijkheid helpen krijgen over uw neerslachtig gevoel.

Uw neerslachtigheid kan begrepen worden via heel gerichte vragen in één of een paar gesprekken. Daarbij is het ook de vraag of concreet advies, een begeleiding of een psychotherapie u kan helpen.

Is er sprake van een epidemie van neerslachtigheid?

Men zou tot deze conclusie kunnen komen, door de stroom van berichten over neerslachtigheid in de media.

Neerslachtigheid is vooral meer bespreekbaar geworden. Want vroeger werd zich neerslachtig voelen verzwegen en vaak niet herkend. Daardoor lijkt het alsof neerslachtigheid minder zou voorkomen.

Neerslachtigheid: voorkomen

Toch krijgen ongeveer 20% van de vrouwen en 10% van de mannen in de loop van hun leven wel last van een periode van neerslachtigheid.

Onderzoek toont aan dat teveel mensen antidepressiva innemen om de dag door te komen.

U voelt zich neerslachtig?


Depressie bij kinderen

De depressie aanpakken van kinderen: er is een depressie test voor het uitzoeken van een depressief beeld bij vele depressie soorten.

Kinderen met depressie behandelen: de depressie herkennen is cruciaal.

Behandelen van uw kind zijn depressie

Kinderen die zich niet goed voelen zullen vlugger dan volwassenen lichamelijke klachten ontwikkelen. Andere kinderen stellen gedragsproblemen. Nog andere trekken zich terug op zichzelf.

Daarom is het belangrijk dat vroeg kan ingegrepen worden. Raadpleeg uw huisarts voor lichamelijke klachten. Overleg met school en CLB. Depressie behandeling bij uw kind kan na overleg in de Psychologenpraktijk.

Depressies herkennen en behandelen is de taak van de kinderpsycholoog.

Depressies bij uw kinderen behandelen kan.

Depressie bij jongeren

Depressie bij jongeren toont zich vaak in:

 • slechte schoolresultaten,moeilijkheden op school
 • opvallende verveling en lusteloosheid,slaapproblemen
 • voortdurende en terugkerende lichamelijke klachten, zoals buik -en hoofdpijn
 • gedragsproblemen of druggebruik
 • neerslachtigheid
 • eetstoornissen, druggebruik


Depressie behandeling en behandeling van angst: investeren helpt!

Een depressie herkennen en de depressie behandelen uit de verschillende depressie soorten vraagt hulp bij depressie.

Depressie behandelen van angst: ook puur economisch betekent het winst.

Behandeling van depressie en angst rendeert.

Geld vrijmaken voor depressie behandeling en angst rendeert. Een op 13 april gepubliceerde studie in het gerenommeerde tijdschrift “The Lancet Psychiatry” leert dat budget vrijmaken voor behandeling van psychologische problemen van depressie en angst geld opbrengt.

De psychotherapie wordt nauwelijks terugbetaald in ons land om budgettaire redenen. Het gepubliceerde artikel in The Lancet spreekt dit tegen. Geld in psychotherapie stoppen brengt geld op.

Kosten in U.S.A. ten gevolge van angst en depressie.

Jaarlijks kosten deze psychologische problemen de Verenigde Staten ongeveer 1 biljoen dollar.  Volgens het WHO investeren regeringen wereldwijd veel te weinig in geestelijke gezondheidszorg. Gemiddeld stopt men 3% van het budget voor medische zorgen in de zorg aan mensen die het psychisch moeilijk hebben.

Want honderden miljoenen mensen in de wereld hebben mentale problemen. En dit zonder dat ze toegang hebben tot een behandeling. Dus dat is dus niet alleen een gigantisch probleem van elementaire gezondheidszorg. Maar ook een probleem van economische en sociale ontwikkeling.

Psychische klachten nemen toe, investeren helpt.

En deze psychische problemen nemen met de dag toe, in alle landen. Bijvoorbeeld zijn klachten als angst en depressie tussen 1990 en 2013 met 50% gestegen.

En een studie in 36 landen gedurende 15 jaar levert spectaculaire resultaten op: een investering van 150 miljard dollar zorgt voor een verhoogde economische activiteit die 400 miljard dollar oplevert en een verbeterde geestelijke gezondheid die zorgt voor 310 miljard return.

Actie is nodig.

De Wereldbank en het WHO brachten op 13 en 14 april laatstleden politici, clinici en academici samen om deze kwestie te bespreken. Voorlopers zijn Brazilië, Ethiopië en Zuid-Afrika.

Lees verder hierover in depressie bij het WHO