Vetten als eetprobleem

Vetten werden een eetprobleem in 1953, toen een onderzoek* geheel ten onrechte beweerde dat er een verband is tussen verzadigde vetten en hart -en bloedvaten problemen. De rol van onder andere geraffineerd suiker en witmeel producten in de voeding werd daarbij niet in rekening gebracht. Nog steeds maakt de voedingsindustrie winsten met behulp van dit oorspronkelijke onderzoek.

Vetten werden een eetprobleem

De voedingsindustrie verspreidt sindsdien de verkeerde boodschap, die luidt: verzadigde vetten zijn ongezond, onverzadigde vetten zijn gezond. Dat is pertinent onjuist: ons lichaam heeft zowel verzadigde als onverzadigde vetten van goede kwaliteit nodig. Zelfs integendeel, verzadigde vetten verdragen beter verhitting en ze beschermen veel beter tegen oxidatie dan onverzadigde vetten! Moedermelk bijvoorbeeld bestaat uit ongeveer de helft aan verzadigd vet… En volkeren die veel verzadigd vet eten kennen nauwelijks hart -en vaatziektes.

De voordelen van verzadigde vetten

Verzadigde vetten zijn nodig voor de celmembranen, ze zijn een efficiëntere energiebron, ze spelen een cruciale rol bij de immuniteit van ons lichaam. Belangrijk zijn verzadigde vetten ook bij de werking van onze zenuwen, bij de opbouw van onze botten, en voor een goede werking van onze longen en nieren. Het zijn integendeel voor driekwart onverzadigde vetten die onze slagaders verstoppen. Verzadigde vetten doen de zogenaamde 'hartinfarct-cholesterol' dalen en ze verminderen het risico op hartader verkalking.

Voedingsindustrie verdient aan ongezonde oliën en margarines

De voedingsindustrie besprong het vermelde onderzoek zoals een hongerige wolf een vet konijn . Waarom? Nogal wiedes. Omdat er veel geld mee te verdienen valt. Elke keuterboer met een drachtige koe kan op ambachtelijke wijze van witte melk 'goeie' vaste gele boter maken. Daar valt dus niks mee te verdienen.

Verzadigd vet is ongezond?

Met de slogan 'verzadigd vet is ongezond' wordt nog steeds massaal reclame gemaakt voor geraffineerd onverzadigd vet. Onverzadigde vetten echter zijn overwegend plantaardige vloeibare, donkerkleurige oliën. Om daarvan vaste gele smeer -en bakboter of margarine te maken (die lijkt op echte boter) is een ingewikkeld, duur en vooral zeer ongezond raffinageproces nodig. Dat behelst gebruik van giftige solventen, alsook persen, bleken, ontgeuren en ontkleuren bij hoge temperatuur, verwijderen van de natuurlijke bittere bijsmaak, wassen en gommen, toevoegen van synthetische antioxidanten. Het verharden van deze bewerkte vloeibare onverzadigde oliën tot vaste (smeer-) boter doet transvetten ontstaan die zorgen voor meer ontstekingsziektes. Zoals hart en vaatziekten, kanker, diabetes, obesitas, artrose, oogproblemen,…