Vetten als eetprobleem

Vetten werden een eetprobleem

Vetten werden een eetprobleem in 1953, toen een vervalst onderzoek* geheel ten onrechte beweerde dat er een verband is tussen verzadigde vetten en hart -en bloedvatenproblemen. De rol van geraffineerd suiker en witmeel producten in onze voeding werd daarbij niet in rekening gebracht. Nog steeds maakt de voedingsindustrie winsten met behulp van deze oude leugen.

Zoals dr. Verhelst** overtuigend aantoonde verspreidt de voedingsindustrie sindsdien de verkeerde boodschap, die luidt: verzadigde vetten zijn ongezond, onverzadigde vetten zijn gezond. Dat is pertinent onjuist: ons lichaam heeft zowel verzadigde als onverzadigde vetten van goede kwaliteit nodig. Zelfs integendeel, verzadigde vetten verdragen beter verhitting en ze beschermen veel beter tegen oxidatie dan onverzadigde vetten! Moedermelk bijvoorbeeld bestaat uit ongeveer de helft aan verzadigd vet… En volkeren die veel verzadigd vet eten kennen nauwelijks hart -en vaatziektes.

De voordelen van verzadigde vetten

Verzadigde vetten zijn nodig voor de celmembranen, ze zijn een efficiëntere energiebron, ze spelen een cruciale rol bij de immuniteit van ons lichaam. Belangrijk zijn verzadigde vetten ook bij de werking van onze zenuwen, bij de opbouw van onze botten, en voor een goede werking van onze longen en nieren. Het zijn integendeel voor driekwart onverzadigde vetten die onze slagaders verstoppen. Verzadigde vetten doen de zogenaamde ‘hartinfarct-cholesterol’ dalen en ze verminderen het risico op hartader verkalking!

Dat klinkt voor u als vloeken in de kerk? Dan nemen we eventjes de voedingsindustrie onder de loep.

Voedingsindustrie verdient aan ongezonde oliën en margarines

De voedingsindustrie besprong het vermelde onderzoek zoals een hongerige wolf een vet konijn . Waarom? Nogal wiedes. Omdat er veel geld mee te verdienen valt. Elke keuterboer met een drachtige koe kan op ambachtelijke wijze van witte melk ‘goeie’ vaste gele boter maken. Daar valt dus niks mee te verdienen.

Met de slogan ‘verzadigd vet is ongezond’ wordt nog steeds massaal reclame gemaakt voor geraffineerd onverzadigd vet.

Onverzadigde vetten echter zijn overwegend plantaardige vloeibare, donkerkleurige oliën. Om daarvan vaste gele smeer -en bakboter of margarine te maken (die lijkt op echte boter!) is een ingewikkeld, duur en vooral zeer ongezond raffinageproces nodig. Dat behelst gebruik van giftige solventen, alsook persen, bleken, ontgeuren en ontkleuren bij hoge temperatuur, verwijderen van de natuurlijke bittere bijsmaak, wassen en gommen, toevoegen van synthetische antioxidanten. Het verharden van deze bewerkte vloeibare onverzadigde oliën tot vaste (smeer-) boter doet transvetten ontstaan die zorgen voor meer ontstekingsziektes.  Zoals hart en vaatziekten, kanker, diabetes, obesitas, artrose, oogproblemen, ADD

Vetten werden een eetprobleem
Raffinage als eetprobleem

Maar er is meer aan de hand.

Vet en olie als eetprobleem door teveel omega 6

Bij de beschreven raffinage gaan antioxidanten, vitamines en mineralen verloren en gebeuren er giftige bewerkingen en toevoegingen.

Maar algemeen zorgt de nadruk op het eten van onverzadigde omega 6 olie (o.a. arachideolie, maïsolie, sojaolie, zonnebloemolie, frituurolie, margarines, bakboter,…) in onze voeding voor een disbalans. Een scheve balans tussen omega 6 vetzuren en omega 3 vetzuren. Toen we nog leefden van de jacht en visvangst was die balans 1-1. Eén omega 3 voor één omega 6. Ongezond wordt het vanaf één omega drie versus vier omega 6. Momenteel zitten we aan een verhouding 1-17. In U.S.A. is dat 1-25.

Samen met het overdadig gebruik van geraffineerde suikers is het vervangen van verzadigd vet en ‘goede’ boter door vooral omega 6 de hoofdoorzaak van deze Westerse ontstekingsziektes. Vetten werden een eetprobleem onder het valse voorwendsel van gezonder eten. Het wordt al helemaal cynisch nu men aan die ongezonde margarines en bakboter ook nog eens omega 3 en antioxidanten toevoegt.

*Keys, A. (1953) Atherosclerosis: a problem in newer public health. Journal of Mt Sinai Hospital. July-Aug; 20 (2), 118–139.
**Voeding als eerste medicijn, Dr Geert Verhelst, Reliantie Instituut vzw, te Gent op 08/02/2019

Meer over eetstoornissen?

Lees ook deze artikelen:

Reacties gesloten.