ADHD zelftests kan men gebruiken wanneer men de ADHD kenmerken wil uitzoeken die men herkent bij zichzelf. Het kan een eerste, algemene indruk geven of men ADHD heeft. Deze zelftests zijn niet bedoeld als diagnose en moeten altijd worden gevolgd door een professionele onderzoek door een psychiater, neuroloog of klinisch psycholoog.
Zelftests voor ADHD zijn niet betrouwbaar en niet valide. Men kan zelf geen diagnose stellen van ADHD met een zelftest. Bovendien is er geen enkel symptoom dat enkel voorkomt bij ADHD. De symptomen van ADHD
die men vaststelt met een zelftest kunnen dus verwijzen naar een andere
problematiek. Bovendien kan iemand met ADHD daarnaast ook andere problematieken hebben. Ook dit kan niet uitgesloten worden door een zelftest. ADHD zelftests zijn dan ook niet voldoende om te beslissen tot een behandeling van ADHD.
1. Voelt u zich doorgaans onrustig? (bijvoorbeeld: gejaagd, moeite met stilzitten, friemelen, veel sporten of beweeglijk zijn)
2. Heeft u doorgaans de neiging eerst te doen en dan pas na te denken? (bijvoorbeeld dingen eruit flappen, te veel geld uitgeven, ongeduldig zijn)
3. Heeft u doorgaans concentratieproblemen? (bijvoorbeeld: snel afgeleid zijn, dingen niet afmaken, snel verveeld, vergeetachtig of chaotisch zijn)
Indien het antwoord op vraag 1 en/of 2 en/of 3 ja is:
4. Heeft u dit altijd gehad? (zolang u zich kunt herinneren, of het grootste deel van mijn leven)
Indien het antwoord op vraag 4 ja is, overweeg dan een professioneel onderzoek naar AD(H)D.
ADHD bij volwassenen, diagnostiek en behandeling”, p 213, J.J.Sandra Kooij, Pearson Amsterdam, 2020.
Jan Schrans
Erkenningsnummer: 641104942 jan.schrans@gmail.com
Sabine Vranken
Erkenningsnummer: 692109216 psysabinevranken@gmail.com
Psycholoog VVKP
EersteLijns Psycholoog (ELP)
Gespecialiseerde Psychologische Zorg (GPZ)
Waregemsestraat 80 te Nokere
Zikastraat 126 te Geraardsbergen