ADHD en slaapproblemen

ADHD veroorzaakt vaak slaapproblemen. De problemen met slaaphygiëne betreffen vaak de moeite met inslapen, maar ook met doorslapen en met uitslapen. Vooral is het bij de combinatie van ADHD en slaapproblemen moeilijk om een gezond bioritme aan te houden. Belangrijk is dat een medische oorzaak voor de slaapproblemen wordt uitgesloten door uw arts. Sommige mensen met ADHD die slaapproblemen hebben laten ook een slaaponderzoek doen.

Oorzaken van slaapproblemen bij ADHD

Vooral de overspannen geest van mensen met ADHD zorgt ervoor dat ze blijven denken tijdens hun pogingen om in te slapen. Bovendien zorgt de (te late) inname van medicatie tegen ADHD soms dat inslapen moeilijker wordt. Belangrijk ook is de productie van melatonine, die bij personen met ADHD anders verloopt dan bij mensen zonder ADHD. Wat kan zorgen voor een versoord slaap-waak (bio-) ritme.

adhd en slaapproblemen

Symptomen slaapproblemen bij ADHD

Slaapstoornissen bij ADHD zijn sterk verschillend van persoon tot persoon. De besproken moeilijke inslaap maar ook een slaap die rusteloos is, korter, meer onderbroken. De slaapproblemen maken vaak de symptomen van ADHD erger, in het bijzonder aandachtproblemen en over beweeglijkheid.

Behandeling van ADHD slaapproblemen

Advies geven met richtlijnen voor een goede slaaphygiëne is het eerste dat men kan doen. Dit is ook voorzien in ons behandelprogramma, zoals bijvoorbeeld routine inbouwen en schermen vermijden kort voor het inslapen. Medicatie om te slapen kan helpen maar dat vormt het risico op verslaving. En er zijn ook aanwijzingen dat het langdurig gebruik van Melatonine de eigen aanmaak ervan in het lichaam afremt. Een aantal patiënten haalt voordeel uit alternatieve behandelvormen zoals mindfulness, Yoga, meditatie of relaxatie.

Psychologen in de praktijk

Jan Schrans

Erkenningsnummer: 641104942 jan.schrans@gmail.com

Sabine Vranken

Erkenningsnummer: 692109216 psysabinevranken@gmail.com

Erkend door:

Belgische federatie voor psychologen

Psycholoog VVKP

Erkend als:

EersteLijns Psycholoog (ELP)

Gespecialiseerde Psychologische Zorg (GPZ)

Adres

Waregemsestraat 80 te Nokere

Zikastraat 126 te Geraardsbergen