Voeding en wetenschap: zoetstof

Verbijstering, ongeloof, kwaadheid. Het is moeilijk om het juiste gevoel te verwoorden bij de gevolgen van wat de voedingsindustrie produceert en verkoopt als ‘zoetstof’.
Zoetstof is de suikervervanger die ons eten of (fris-) drank ‘light’ of ‘zero’ maakt.
De voedingsindustrie vertelt graag dat zoetstoffen gezonder zijn dan suiker omdat ze geen calorieën bevatten. Niets is minder waar. De wetenschap leert ons dat in onze voeding zoetstof een gevaarlijk eetprobleem is.
Dr Verhelst* legt ons de wetenschap uit achter dit gevaarlijk chemisch spul in onze dagelijkse kost.

Zoetstof in voeding: een sluipend gif

Een vaak gebruikte zoetstof is aspartaam.

Een dagelijkse dosis van het basisbestanddeel aspartaam in zoetstof werd getest op ratten. Men deelde de dagelijkse dosis toegediende aspartaam (waarbij ratten net niet dood gingen) door 100 en men kwam uit op 40 mg/kg/dag. Dit is nu nog steeds de bovengrens voor gebruik door de mens, ondanks nieuw en verontrustend onderzoek.
Men vergat te vragen aan de ratten of ze er depressief van werden of dat ze er migraine door kregen. Bovendien bleek jaren later uit (betrouwbaar) onderzoek dat ratten lichamelijk beter (tot zes keer beter) beschermd zijn tegen aspartaam dan de mens. En dat aspartaam kankerverwekkend is bij ratten vanaf 20 mg/kg/dag.

Wetenschappelijke bevindingen van gebruik van zoetstof

Synthetische zoetstoffen zijn volledig lichaamsvreemde chemische verbindingen.
De zoetstof aspartaam, een afsplitsing van brandalcohol (giftig), wordt omgezet tot mierezuur (giftig) en ‘sterk water’ (kankerverwekkend, giftig).
Aspartaam bevat o.a. asparaginezuur. Het bevat ook feylalanine. Bij verhitting van aspartaam (in de koffie bijvoorbeeld) ontstaat diketopiperazine. Aspartaam zorgt ook voor een hogere afscheiding van incretines.

Eetstoornissen door zoetstof bij de mens

Zoetstof is een ongekend eetprobleem
Zoetstof is vergif

Asparaginezuur zet de hersencellen in overdrive (risico op migraine, epileptische toevallen, hyperactiviteit). Feylalanine verstoort de balans tussen de neurotransmitters in de hersenen (risico op depressiviteit/angst/stemmingswisselingen). Diketopiperazine zou kunnen hersen-en baarmoedertumoren veroorzaken, het zou ook een slechte invloed hebben op de darmflora, en het zou gevaarlijk kunnen zijn voor de foetus. Incretines hebben invloed op de insulinespiegel. Zoetstof wordt vaak aanbevolen bij mensen met diabetes maar het verhoogt integendeel de insulinespiegels!

Onderzoek naar zoetstof eetproblemen bij mensen

Zeer omvangrijk (bv 260.000 mensen) en zeer langdurig (bv 22 jaar opvolgen) betrouwbaar wetenschappelijk onderzoek toont o.a. 30% meer kans op lymfekanker en beenmergkanker bij mannen die 1 of meer light frisdranken drinken per dag. Andere studies toonden bij regelmatig drinken van light frisdranken 2.9 keer meer kans op dementie. Drie keer meer kans op een beroerte, 48% meer kans op hart -en vaatziektes bij het drinken van frisdrank. 31% meer kans ook op depressiviteit dan bij het drinken van gesuikerde frisdrank. Dubbel zoveel kans op suikerziekte. Verder ziet men bij gebruik van light frisdrank een afname van de nierfunctie met 30%. En is er bij 1 frisdrank light per dag 38% groter risico op vroeggeboorte. Er zijn zeer duidelijk aanwijzingen dat men dikker wordt door aspartaam.

Onderzoek door de voedingsindustrie en onafhankelijk onderzoek

100 % van de onderzoeken die betaald worden door de voedingsindustrie vinden Aspartaam veilig. 92 % van de onafhankelijke wetenschappelijke studies vinden klachten en aandoeningen geassocieerd met aspartaamgebruik.
Deze onderzoeken vinden o.a. verbanden met  neurodegeneratieve ziektes zoals MS, dementie en Parkinson. Maar ook epilepsie, autisme, migraine, ADHD. Verder ook depressiviteit en stemmingsstoornissen. Diabetes en metabool syndroom. Hart -en vaatziektes, oogaandoeningen, problemen tijdens de zwangerschap en bij borstvoeding, lever -en nierziektes. Ook fibromyalgie, C.V.S. e.a.
De wetenschap leert ons dat in onze voeding zoetstof een gevaarlijk eetprobleem is. Vermoedelijk zijn er vele duizenden mensen met een aspartaam vergiftiging.

• Voeding als eerste medicijn, Dr Geert Verhelst, Reliantie Instituut vzw, te Gent op 08/02/2019

Weet u voldoende over eetstoornis: test uw kennis

Lees ook deze artikelen:

Reacties gesloten.