ADHD en meisjes

Welke impact heeft ADHD op meisjes? We bespreken de klachten van ADHD en meisjes, de valkuilen van de diagnose.  We bekijken ook de gevolgen van een late of diagnose op het vlak van school, job, sociale omgang. Ten slotte zoeken we ook uit hoe het zit met bijkomende kenmerken van ADHD als depressie, angsten of een laag zelfvertrouwen.

ADHD bij meisjes

ADHD is in essentie een stoornis van de zelfcontrole, en dat toont zich in veel verschillende symptomen. ADHD wordt ingedeeld volgens hun (bekendste) klachten in drie types, het onoplettende (vroeger genaamd ADD, ongeveer 20-30% van de mensen met ADHD), het hyperactieve en het impulsieve type, of een combinatie ervan. Het onoplettende type wordt vaak gemist door leerkrachten en hulpverleners wegens de eerder onopvallende symptomen. De symptomen veranderen in de loop van iemands leven, vaak vooral tijdens de puberteit en de menopauze. Er zijn ook verschillen in symptomen tussen vrouwen en mannen.

adhd en meisjes

Symptomen en diagnose ADHD en meisjes

Meisjes met ADHD hebben zoals gezegd dikwijls vooral last van een gebrek aan concentratieproblemen met ook een innerlijke onrust, en dat gedrag is niet zo goed zichtbaar voor anderen. Vaak voelen zij zich ook meer onzeker (bv over het eigen lichaam) en minderwaardig in vergelijking met jongens. Het zijn dus minder opvallende symptomen van ADHD dan bij jongens. Waardoor de diagnose dikwijls gemist wordt of veel te laat wordt vastgesteld

Invloed op het meisjesleven

De invloed van een verkeerd of laat onderzoek van ADHD met meisjes is vaak groot. Het kan zorgen voor problemen op school, later op het werk en ook in sociale relaties. Meisjes met ADHD ontwikkelen vaker depressies, angst in het sociaal contact, eetproblemen of een andere mentale problematiek. Dit treedt vaak in de puberteit maar ook later op bij ADHD bij volwassenen. Het is daarom heel belangrijk dat behandeling bij meisjes zich ook richt op de symptomen die minder zichtbaar zijn. En zich richt op de eigen uitdagingen waarmee meisjes vaak mee kampen.

Oproep tot alertheid

Cruciaal is heel aandachtig te zijn voor de verborgen signalen die meisjes met ADHD geven. En om er de dialoog over aan te gaan. Vroegtijdige detectie en diagnostiek zijn essentieel om deze meisjes te kunnen helpen. Niet alleen ouders, maar ook leerkrachten en hulpverleners moeten zich meer bewust leren zijn van het verschil in klachten van ADHD van meisjes en van jongens.

Andere, samen voorkomende aandoeningen van meisjes met ADHD

Leerproblemen: waaronder dyslexie (leesproblemen) en dyspraxie (problemen met de lichamelijke coördinatie)

Slaapstoornissen: moeilijk in slaap geraken met een onregelmatige slaap

Angststoornissen: gaat vaak ook gepaard met een snellere hartslag, overdadig zweten en duizelig zijn

Opstandigheid: negativisme, storende gedragingen, vaak gericht tegen leraars en de eigen ouders; komt meer voor bij jongens

Gilles de la Tourette – een stoornis in het zenuwstelsel, met onwillekeurige geluiden maken en bewegingen (bv. tics)

Depressieve gevoelens

Autismespectrumstoornis

 Epilepsie

Psychologen in de praktijk

Jan Schrans

Erkenningsnummer: 641104942 jan.schrans@gmail.com

Sabine Vranken

Erkenningsnummer: 692109216 psysabinevranken@gmail.com

Erkend door:

Belgische federatie voor psychologen

Psycholoog VVKP

Erkend als:

EersteLijns Psycholoog (ELP)

Gespecialiseerde Psychologische Zorg (GPZ)

Adres

Waregemsestraat 80 te Nokere

Zikastraat 126 te Geraardsbergen